top of page
  • Kirjoittajan kuvaToimitus

Keho


Matkoja ikään, mieleen ja minuuteen

Laura Kolbe: Kirjapaja, 2022


Laura Kolbe on historiantutkija, Helsingin yliopiston Euroopan historian professori. Politiikassa hän on ollut mm. Helsingin kaupunginvaltuutettu. Hän on kirjoittanut useita kirjoja historian ja kulttuurin aiheista.


Tämän kirjan alaotsikko ”Matkoja ikään, mieleen ja minuuteen” antaa hieman toisenlaisen kuvan kuin varsinainen nimi ”Keho”. Lähinnä kyse on muistelmista tai muistumista omista vanhemmistaan, heidän vanhemmistaan ja isovanhemmista. Alkusanoissa Kolbe kertoo, millainen on keholtaan ulkonäöllisesti, sisäisesti ja taustaltaan. Hän on saanut paljon vaikutteita aiemmilta sukupolvilta ja omilta vaelluksiltaan elämässä. Kerronnassa vilahtelevat niin Pietari, Tukholma, Kolumbian Bogota, Hollanti kuin useat paikat Suomessa, joista Sysmällä on huomattava merkitys. Omista vanhemmistaan ja varsinkin äidistään, Pirkko ”Pii” Kolbesta hän antaa vilahduksia kirjan monissa luvuissa. Elämä kotona ei ollut aivan helppoa, mutta kuitenkin turvattua.

Kirjan kappaleet eivät etene missään varsinaisessa aikajärjestyksessä, vaan enemmänkin muistellen, miten tähän päivään, lähelle eläkeikää on tultu. Kaikella menneellä ja varsinkin ylisukupolvisilla neuvoilla ja kokemuksilla on paljon merkitystä. Traditiot ovat tärkeitä, joskaan eivät sitovia ja niitä voi ja pitääkin muuttaa aikojen kuluessa. Kirjan kolmannessa jaksossa ’Elä satavuotiaaksi’ Kolbe pohtii mm. psykofysiikan voimaa, ruoansulatuksen aivan keskeistä merkitystä hyvinvoinnille, kosketuksen taikavoimaista tehoa sekä lihavuutta ja kehohäpeää.

Viimeisessä jaksossa ’Mieli, sydän, sielu’ pohdinnan kohteina ovat esimerkiksi muistaminen, luopuminen, ajatteleminen ja rakastaminen. Tämä jakso vetää jossain määrin yhteen monia kirjan teemoja. Se antaa paljon mietittäviä asioita kehon, sielun ja ympäristönkin yhteisvaikutuksista.

Kirja ei ole varsinaisesti mikään kehon- tai mielenhallintaopas. Kolbe kirjoittaa mielenkiintoisesti ja varmalla otteella. Tekstistä kuvastuu hyvin hänen toimintansa niin äitinä, puolisona, kirjoittajana, kirjailijana ja ammattilaisena Euroopan historian professorina. ”Keho” on henkilökohtainen läpileikkaus viimeisten 70–90 vuoden ajalta niin kansallisesti kuin sopivassa määrin kansainvälisestikin.


Risto Lindholm, lukijaViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page