top of page
  • Writer's pictureToimitus

A.M. Ollikainen: Kontti

(Aki ja Milla Ollikainen):

OTAVA, 2021


Helsinkiläisen teollisuus- ja hyväntekijäsuvun rantatalon portille on ilmestynyt kontti, johon on meriveteen hukutettu nainen. Komisario Paula Pihlaja saa tapauksen tutkittavakseen ja työryhmänä hänellä ovat Renko, Karhu ja Hartikainen. Suvun vaurauden on luonut hiljan kuollut Hannes Lehmusoja, jonka poika, Juhana, jatkaa yhtiön ja hyväntekeväisyyttä harjoittavan Lehmusoja-säätiön johdossa. Juhanalla ja tämän vaimolla Elinalla on tytär Ella ja adoptoitu, Ellaa nuorempi poika Jerry. Yhtiön ja säätiön lakiasioista vastaa asianajaja Lauri Aro.


Murhattu nainen osoittautui kolmekymmenvuotiaaksi ja tummaihoiseksi. Selvitystyön edetessä käy ilmi, että nainen on professori ja kotoisin Namibiasta, jossa aikoinaan jo Hannes Lehmusoja loi yhtiönsä vaurauden pohjan suhmuroimalla kehitysyhteistyövaroja ja käyttämällä itsenäistyneen maan aluksi sekavia oloja hyväkseen. Miten sitten kuollut nainen liittyy Namibian Lehmusoja-omistuksiin ja ihmissuhteisiin? Poliisien huomiota kiinnittää myös tosiasia, että Jerry on tummaihoinen ja kuten selviää, adoptoitu Namibiasta. Palapeli osoittautuu monimutkaiseksi, sillä aikoinaan Namibiassa on ollut työssä useita suomalaisia, edelleen Lehmusoja-konsernissa palvelevia henkilöitä.


Kontti, josta ruumis löytyi, kuuluu myös Lehmusoja-yhtiölle, joka harjoittaa laajamuotoista konttiliikennöintiä ympäri maapalloa. Kontin oli tilannut käyttöönsä performanssitaiteilija Paavali Kassinen, mutta kontti vietiinkin galleriasta ennen aikojaan. Paula Pihlajan ei tarvitse lähteä matkalle Namibiaan, vaan selvitettävät asiat hoidetaan netin välityksellä paikallisen poliisin kanssa melko epävirallisesti. Kenen poika Jerry on? Monen harhapolun jälkeen juttu alkaa ratketa, mutta tässäkin loppuratkaisussa keskeiset poliisit Pihlaja ja Renko joutuvat hengenvaaraan ja pelastuvat melkein ihmeen kautta viime hetkellä. Mistähän syystä turhan monessa poliisiromaanissa päätutkijat ovat pahimmassa vaarassa?


Aki ja Milla Ollikainen kirjoittavat hyvin etenevää tekstiä, jota on viihdyttävää lukea. Heidän mukaansa Paula Pihlaja ratkoo rikoksia ainakin kahdessa seuraavassa romaanissa. Odottelen niitä mielenkiinnolla. Niitä odotellessa kannattaa tutustua Aki Ollikaisen Finlandia-ehdokkaana olleeseen ’Nälkävuosi’ romaaniin. Samoin suosittelen lukemaan Milla Ollikaisen Ylläksen seuduille sijoittuvia dekkareita, joita on kolme.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page