top of page
  • Writer's pictureToimitus

Anna-Liisa Haavikko: KAARI, Kirjailija Kaari Utrion elämä

SILTALA, 2021


Anna-Liisa Haavikko on tehnyt suurtyön kirjoittaessaan meille katsauksen maamme johtavaan viihde-, historia- ja tietokirjailijaan. Kaari Utrio antoi hänelle vapaat kädet tutustua mittavaan taustamateriaaliin, joka käsittää: Utrion kirjoittamat kirjat, kirjoista tulleen kritiikin vastauksineen, laajan kirjeenvaihdon sisältäen lähetettyjen kirjeiden kopiot ja saadut kirjeet, kolumnit, haastatteluja, nauhoituksia radio- ja TV-ohjelmista, esitelmät, jne. Viitteet ja Utrion teokset kattavat kirjasta jo 10 sivua. Kaikesta tästä Haavikko koostaa jäsennellyn ja tyylikkään kokonaisuuden.


Haavikon tekemä virhe on pakko korjata sivulla 16. Urho Untamo Ulvén ei ollut suuren lapsikatraan iltatähti, vaan perheeseen syntyi vielä tytär 29.5.1908 ja sai kasteessa nimekseen Helvi Hedelmä Ulvén.

Kodin tausta ja historian opinnot olivat mitä oivallisin lähtökohta eräälle maamme mittavimmista kirjallisista tuotannoista. Vuonna 1968 ilmestyi ensimmäinen historiallinen romaani “Kartanonherra ja kaunis Kirstin” Tammen kustantamana. Viimeinen, “Hupsu rakkaus” ilmestyi 2017 Amanitan kustantamana. Amanita (kärpässieni – nimen tausta selviää kirjasta) yhtiön perustivat Kaari Utrio ja Kai Linnilä tuottamaan tietokirjoja ja suurteoksia. Heidän poikansa, Jarkko, on Amanitan toimitusjohtaja.


Tuon kaiken ja paljon muuta Kaari hoiti perhe-elämän, tiedonhankinnan, rakennushankkeiden, esiintymistilaisuuksien ja monien muiden velvollisuuksien kanssa. Inhimillisen puolen Haavikko tuo esille vähättelemättä ja kaunistelematta. Ensimmäinen avioliitto kariutui ja pojat jäivät isälle. Kaari avioitui Kai Linnilän kanssa rakkausavioliittoon, joka kesti aina Kain kuolemaan asti.


Haavikko kuvaa Utrion elämänvaiheita monipuolisesti, mutta lukijalle ei siitä huolimatta tule hengästyttävää oloa. Monien kirjojen syntyä, juonikuvioita ja historiallista näköalaa käydään läpi niin, että tekee mieli alkaa lukea uudelleen Kaari Utrion tuotantoa.

Kaarin mielipiteet naisasiasta ja tasa-arvosta tulevat tehokkaasti esille. Hän on koko elämänsä ollut ja on yhä edistämässä naisten tasa-arvoa mukaan lukien kirjallisuus, koulutus, palkkaus, politiikka, pappeus, sukunimilaki ym.


Haavikon kirja antaa erinomaisen kuvan, mitä määrätietoisella, vastuullisella ja toisia kunnioittavalla tekemisellä saa aikaan.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page