top of page
  • Writer's pictureToimitus

Elämä, jota en odottanut

Annamari Marttinen: TAMMI 2023


Senja ja Sami ovat olleet naimisissa useita vuosia ja yrittäneet saada lasta luonnollisesti ja sitten alkionsiirtohoitojen kautta. Ei ole onnistunut. Senja ei enää halua yrittää ja Sami kyllästyy kaikkeen ja eroaa Senjasta. Muutaman kuukauden kuluttua Sami tapaa Nooran ja kolmio on valmis.

Marttinen kuljettaa lukijaa vuorotellen katsomaan tapahtumia niin Senjan, Nooran kuin Saminkin näkökulmista.

Senja omistaa hintavia naistenvaatteita ja -asusteita myyvän Boutique Senjan ja sinne Noora päätyy ostamaan juhlapukua hänen ja Samin tuttavan häihin. Senja tietää, kuka Noora on, mutta Noora ei tunne Senjaa, sillä niin Sami kuin tämän sukulaisetkin ovat puhutelleet Samin eksää nimellä Seni. Noora ostaa punaisen mekon ja kuinka ollakaan häiden jälkeen shampanjapöllyssä Sami ja Noora pitävät hauskaa ilman ehkäisyä. Noora alkaa odottaa, mikä on hänelle hankala yllätys, koska häntä odottaisi työpaikallaan ylennys. Sen aika siirtyy. Samikin yllättyy uudesta tilanteesta.

Tunteet ovat kuin myrskyävällä merellä niin Senjalla, Nooralla kuin Samillakin. Oman mausteensa tapahtumille antavat sivusta itse kunkin vanhemmat ja sisarukset tahoillaan. Tilannetta ei helpota, että Senja myy entisen kotinsa ja ostaa kaksion sattumalta samalta kadulta, minkä varrella vain kivenheiton päässä Sami ja Noora asuvat. Senja (Seni) kutsuu Samin kylää, koska hänen on kysyttävä Samilta lupa käyttää kolmea raskaushoitojen aikana jäänyttä pakastettua alkiota, Tietysti Sami antaa luvan ja poistuu äkkiä paikalta. Nooran lähin työtoveri Essi sattuu näkemään Samin poistuvan vieraan talon alaovesta ja ihmettelee sitä Nooralle.

Vasta tämän jälkeen Nooralle selviää, että Seni on nimenomaan Senja, jonka kanssa hän on jo melkein ystävystynyt. No jo on. Kuitenkin raskaus etenee ja lapsi syntyy. Niin Noora kuin Samikin ovat tyytyväisiä ja onnellisia. Pohditaan jopa, pitäisikö Senja kutsua ristiäisiin.

Senja on vihdoin alkanut tapailla uutta miestä, joka täyttää hänen miesvaatimuksensa. Miehestä tai heidän kanssakäymisestään ei paljoa kerrota, mutta aivan lopussa Senja on ostanut raskaustestin ja odottaa tuleeko testitikkuun kaksi viivaa. Sitä me emme saa tietää, ainoastaan arvailla.

Marttinen kirjoittaa sujuvasti etenevää tekstiä ja katselukulman muutos antaa syvyyttä kerronnalle. Ihmissuhteet ovat monikerroksisia eivätkä itsestäänselvyyksiä.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Rovio

bottom of page