top of page
  • Writer's pictureToimitus

Ensimmäinen persoona

Haruki Murakami: Tammi, 2022 Suomeksi: Antti Valkama


Murakami on kirjoittanut kahdeksan novellin kokoelman. Ne ovat pienimuotoisia ja erittäin nautittavia luettavia, vahvaa Murakamin tavaramerkkiä. Novelleissa tulevat esiin Murakamin rakkaat teemat: hyvä olut, jazz- ja klassinen musiikki, baseball ja satunnaiset kohtaamiset. Yksi maukas novelli on nimeltään ’Charlie Parker Plays Bossa Nova’. Murakami kertoo ensimmäisestä opiskeluaikanaan kirjoittamastaan julkaistusta tekstistä. Hän loi kuvitteellisen levyn, jolla jazzsaksofonisti Charlie Parker (kuoli 1955) soittaa bossa novaa, joka löi musiikillisesti läpi vasta 1960-luvulla. Murakami kuvailee levyn kappaleineen, kaikki kuviteltuja. Edelleen hän tekee tarkan arvion ja analyysin koko levystä antaen siitä kiitettävän arvostelun. Artikkeli sai runsaasti palautetta ja levyä luultiin ihan oikeaksi. Vuosien jälkeen Murakami oli New Yorkissa ja astui sattumalta pieneen levykauppaan. Sieltä Charlie Parker -osastolta hän löysi aikoinaan arvostelemansa levyn. Hinta oli 35 dollaria, joka oli hänestä liikaa. seuraavana päivänä levystä ei ollut kaupassa mitään tietoa. Oliko Murakami nähnyt vain unta New Yorkissa, vai oliko kaikki sittenkin ollut totta?

Beatlemanian ajasta Murakami kertoo novellissa ’With the Beatles’. Silloin, vuonna 1965, hän näki koulun käytävällä tytön, joka kantoi sylissään LP-levyä With the Beatles. Tyttöä hän kuvaa kauniiksi ja kohtaamista ainutkertaiseksi. Hän ei nähnyt tyttöä enää sen jälkeen. Beatlesien kappaleita ja suosiota kuvataan novellissa laajalti ja mukaan tulee Murakamin tuolloinen tyttöystävä. Tämä ei ole olennaisen tärkeä, vaan hänen isoveljensä, jonka kertoja kohtaa vain muutamia kertoja. Kaikkea kietoo yhteen Beatles.

Mieleenpainuvin novelli on ’Shinagawan apinan tunnustuksia’. Murakami on matkalla pienessä kylpyläkaupungissa Gunman prefektuurissa. Pieni, hieman ränsistynyt majatalo on ainoa paikka, mistä hän saa yösijan. Siellä on kuitenkin hyvin hoidettu uima-allas. Hänen seurakseen altaalle tulee apina – puhuva apina. Apina on palvelijana majatalossa ja istuu mielellään kertojan seuraksi tuoden pari isoa kylmää olutta ja kaksi lasia. Siinä sitten tämä outo pari istuu ja keskustelee tai enemmänkin Murakami kyselee apinan aiempia oloja ja palveluspaikkoja. Myös tämä novelli on loistavaa kerrontaa ja vuoropuhelua. Siinä tulee esiin paljon ihmisten ennakkoluuloja, asenteita ja jopa vihamielisyyttä muunlaisia kohtaan. Tämäkin tapaaminen on ainutkertainen. Murakamia kannattaa lukea.

Antti Valkama kääntää suoraan japanista suomeksi, mitä varmasti voidaan pitää lukijan etuna.


Risto Lindholm, lukija


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page