top of page
  • Writer's pictureToimitus

Häväistyt

Arttu Tuominen: WSOY, 2022


Matkalla koulusta kotiin katoaa Porissa 13-vuotias Laura. Poliisin rikostutkija, juomahimoinen ja oman menneisyytensä kiusaama, Linda Toivonen alkaa tutkia juttua. Mitään johtolankoja ei näytä löytyvän Lauran vanhempien (eronneet), koulutovereiden, koulun henkilökunnan, naapurien haastatteluista. Tilannetta ei tutkijan kannalta helpota lainkaan, että hänen oma tyttärensä on kaveerannut Lauran kanssa vaikka onkin rinnakkaisluokalla. Koulun jättikokoinen kiinteistönhoitaja osoittautuu muutamia kertoja nimeään vaihtaneeksi kuvapedofiiliksi, mutta ei ole syyllinen tässä tapauksessa.

Lauran ruumis löytyy sattumalta nahkiaismerrasta pahoinpideltynä ja tukehdutettuna. Tutkimus on umpikujassa. Linda keksii laajentaa tutkimusta koko Suomessa vastaavanlaisiin 12-15-vuotiaiden tyttöjen katoamisiin tai murhiin. Yllättäen samantyyppisiä tapauksia löytyy alun toistakymmentä, varhaisin vuodelta 2009. Katoamisia on useilla paikkakunnilla ja muutama Pohjois-Ruotsissa ja yksi Virossa. Linda kaivaa vanhoista tapauksista tietoja ja yhtymäkohtia hahmottuu. Samalla nousee esiin nuorten netin käyttö, nettikiusaaminen, valeprofiilit ja nuorten houkuttelu lähettämään paljastavia kuvia itsestään tai kavereistaan.

Lindan ja hänen 13-vuotiaan tyttärensä Linnean välit eivät ole hyvät johtuen avioerosta ja ennen kaikkea Lindan runsaasta juomisesta. Isän kanssa Linnealla menee paremmin. Linnea on tietysti löytänyt netin mahdollisuudet osittain Lauran avulla. Netissä hänelle alkaa viestiä profiilinimi Peter, joka yhdistyy Peter Panin hahmoon. Toisaalla tutkimuksissa Peter Pan tulee esiin kadonneiden tyttöjen huoneiden tavaraluetteloissa, joissa on Peter Pan -aiheisia julisteita, lakanoita, t-paitoja yms. Kuka tämä vaarallinen Peter on? Linda ei tiedä, että Linnea tekstittelee Peterin kanssa yhä useammin. Toisaalta Linnea ei tiedä, että Peter on vaarallinen ja ykkösepäilty. Loppu on Peterille kohtalokas, mutta Linnea ja Linda selviävät, tietysti.

Kirjan välikappaleissa kerrotaan, mitä Lindalle tapahtui hänen ollessaan 16-17-vuotias ja miten Linda alkoi juoda yhä runsaammin mallinaan oma äiti. Mielestäni tämä osuus on turhan pitkään kerrottu. Taustoittaahan se Lindan elämää ja toimintaa, mutta hajottaa jossain määrin kerronnan kulkua.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page