top of page
  • Writer's pictureToimitus

Heikki Aalto-Alanen: Rakastan sinussa ihmistä

Aino ja Alvar Aallon tarina

OTAVA: 2021


Kirjoittaja on Ainon ja Alvarin tyttären poika. Tiedot perustuvat suurelta osin suvun arkistossa olevaan Ainon ja Alvarin kirjeenvaihtoon molempien matkoilta 1920-luvulta aina Ainon kuolemaan 13.1.1949 asti. Kirjeenvaihdosta kuvastuu molemminpuolinen hellyys, rakkaus ja yhteenkuuluvuus huolimatta pitkistä matkajaksoista ja joistakin yksityiselämän kriiseistä. Kirjeenvaihto kuvastaa myös niin Ainon kuin Alvarinkin taitoa, taiteellisuutta ja osaamista arkkitehtuurissa ja muotoilussa.

Aalto-Alanen kuvaa säilyneiden dokumenttien, päiväkirjojen, kansainvälisten lehtikirjoitusten ja kansainvälisen kirjeenvaihdon perusteella molempien arkkitehtien kehitystä uusklassisismista funktionalismiin.


Kirja korjaa varmasti monen käsityksen Ainon merkityksestä Aaltojen arkkitehtuurin ja muotoilun osapuolena. Aino ja Alvar muodostivat tasavahvan työparin ja kuvaavaa oli, että Alvar allekirjoitti monet työt ‘Aino ja Alvar Aalto’-merkinnällä. Molempien osaaminen tulee hyvin esiin monissa rakennuksissa ja useiden maailmannäyttelyiden Suomi-osaston suunnittelijoina. Aaltojen huonekalut tulivat tunnetuksi taivutetun puun käytöstä. Huonekalujen ja muiden sisustuselementtien markkinointia varten Aallot loivat yhdessä Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin kanssa Artekin. Sitä laajennettiin nopeasti vientiä varten mm. Sveitsiin, Ruotsiin ja USA:han. Talvi- ja jatkosota ja koko II maailmansota tekivät monet yrityksen ponnistelut vaikeiksi.

Raskaaksi ja hitaaksi kirjan lukemisen tekevät varsinkin Alvarin ja myös Ainon lukuisat matkat ja niillä tavatut arkkitehdit, liikemiehet ja yliopistojen edustajat Unkarissa, Ranskassa, Sveitsissä, Saksassa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa jne. (jo kirjassa mainittujen henkilöiden hakemisto on kuuden sivun mittainen). Monet henkilöt tulivat Aaltojen hyviksi ystäviksi ja jopa perhetutuiksi.


Kirjan kuvitus on suurelta osin perhearkistosta koottu. Se on valikoima kerronnassa esiin tulevista teemoista. Mahtailevia kuvia monumentaalisista rakennuksista ei ole, koska niiden suunnittelun vaiheisiin ja rakentamiseen tämä kirja ei keskity.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page