top of page
  • Writer's pictureToimitus

Hildur

Satu Rämö: WSOY, 2022


Hildur Rúnarsdóttir on Islannin harvoja rikostutkijoita ja toimii Länsivuonojen alueen pääkaupungin, Ísafjörðurin poliisissa. Pomona Hildurilla on poliisitoimeen vakavasti suhtautuva Elísabet eli Beta ja työparikseen hän saa suomalaisen Jakob Johansonin, poliisiopiskelijan, jonka erikoisuutena on islantilaisneuleiden suunnittelu ja neulonta. Mielenkiintoista!


Vakava onnettomuus sattuu, kun lumivyöry murskaa alleen muutamia mökkejä, joista yhdessä kiellosta huolimatta on asustanut pedofiliaan taipuvainen Jón. Raivauksissa ilmenee, että Jónilta on ennen vyöryä leikattu kurkku auki, siis murhattu. Suusta löytyy vaaleita hiuksia. Toinen kuolemantapaus sattuu Reykjavikissa, missä ikävän maineen saavuttanut asianajaja Heiðar murhataan omalla autollaan. Suussa hänellä on vaaleita hiuksia. Välillä kerronnassa on kappaleita, joissa ilmeinen tekijä (?) seuraa tilannetta, siteeraa Raamattua, ja tavallaan hakee oikeutusta teoilleen.


Kolmanneksi kuolee, murhataan, kesken juoksulenkin Hildurin seurustelukumppani Freysi, biologianopettaja, suosittu mies ja kova kuntoilija. Ruumiinavauksessa Reykjavikissa paljastuu jälleen, että suussa hänelläkin on vaaleita hiuksia. Hildur käy masennuksen pohjalla, mutta hän ja Jakob tiivistävät tutkimuksia. Sitkeän etsinnän perusteella löytyy parinkymmenen vuoden takaa muistokirjoitus, jonka allekirjoituksena on vain Heiðar. Vainaja on ollut vaaleahiuksinen nuori nainen Valgerður, joka kuoli aivoverenvuototautiin. Mikä liittää yhteen tapauksia Valgerður, Jón, Heiðar ja Freysi? Tutkijat pääsevät muiden tehtäviensä ohella (ja Jakob myös neuletta neuloen) mielenterveysongelmaisen naisen, Märtan jäljille, jolle Valgerðurin kuolema on ollut traumaattinen kokemus. Selviää, että Märtan ajatusten takana on Islannissa esiintyvä harvinainen, perinnöllinen sairaus, johon aiemmin kuoltiin jo lapsena, mutta nykyään elinaikaodotus on pidempi. Selviää myös, että kaikki neljä kuollutta ovat hyvin läheistä sukua keskenään. Murhaaja siis on ottanut tehtäväkseen kitkeä tämän sairauden islantilaisesta pienestä väestöpohjasta. Onko se oikeutettua vai ei, se sopisi vaikka jonkun lukupiirin pohdittavaksi.


Satu Rämö on islantilaistunut suomalainen kauppatieteiden maisteri, tietokirjailija, somettaja ja asuu perheineen Islannissa. Hän on perehtynyt islantilaisuuteen niin luonnon, maantieteen, kielen, ihmisten kuin kielen kautta. Hildur on Rämön ensimmäinen romaani ja se nousi heti suosioon. Lisää on tulossa. Mitään hyvää odota liian kauaa.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page