top of page
  • Writer's pictureToimitus

KЯYSA


Sami Tissari:

Aula & Co, 2022


’KЯYSA’ on kirja utopiasta, joka kääntyy ihmisen älykkyyden takia dystopiaksi. Se on kirja vaihtoehtoisesta historiasta, jossa Neuvostoliitto voitti kylmän sodan eikä hajonnut. Kirja on katsaus tekoälytulevaisuuteen. Ennen kaikkea Krysa on upea lukukokemus kaikille niille, jotka haluavat hymyillä mustalle huumorille, tietämättömyyden viisaudelle ja sille, mitä ihmiset voivat ihan vahingossa kehitellä. Sami Tissarin esikoisromaani nousi heti ilmestyttyään Finlandiaehdokkaaksi.

Vuonna 1988 kirjan kertojaminä 8-vuotias Pavel Dybenko (kutsumanimeltään Pashka) aloittaa tapahtumien kerronnan. Jo 1971 amerikkalainen tekoälystä kiinnostunut omalaatuinen tutkija kyllästyy saamaansa halveksuntaan ja loikkaa Neuvostoliitoon. Siellä kehitetään ensimmäinen vähän oppimaan kykenevä tekoäly Mark I. Sitä seuraavat vuosien mittaan mallit II ja III. Ne liitetään jo koneisiin, sähköverkkoihin, tietoliikenteeseen ja kaikkeen mahdolliseen. Vähitellen ne ottavat yhä enemmän valtaa. Mark IV:n voivat ostaa halukkaat lännessäkin. Koneet alkavat toimia lähes itsenäisesti. Vain siivoojia tarvitaan. Krysa on liitetty Neuvostoliiton sotakalustoon ja tietyssä kehittelyvaiheessa tekoälyllä on hieman ongelmia ja kaikki Neuvostoliiton sukellusveneet vaipuvat meren syvyyksiin. Amerikassa ilo on ylimmillään, kunnes 1993 Krysakoneiden automaattiohjaamat pienet sukellusveneet miinoittavat amerikkalaiset laivat ja se siitä.

1992 Pashka pääsee muuttamaan äitinsä (punalaivaston upseeri) kanssa länteen, Suomeen. Koulun jälkeen hän pääsee Iängön kaupunkiin Aika-Voima yhtiön työhönottajaksi. Otettavaa on paljon, mutta tehtäviä vähäisesti. Hieman toisenlaista tutkimusta tekee Pashkan kaveri Asko. Hän on keskittynyt faaraomuurahaisiin ja niiden yhteisälyyn. Muurahaisten avulla Asko kehittelee huumeen, joka lisää käyttäjän älykkyyttä keskimäärin 20 %. Kaikki haluavat sitä, vaikka se johtaa impotenssiin molemmilla sukupuolilla seurauksineen.

Muinaiset hengelliset johtajat, jotka hallitsivat sanskriitin, olivat ymmärtäneet binääriajattelun. Niinpä sanskriitin eräs tarkimmin varjeltuja salaisuuksia oli runomuotoinen binäärikoodi, jolla voitiin pysäyttää koneet, myös krysa. Pashka saa sen sattumalta käsiinsä ja lukee sen yhdelle krysalle, jolta se leviää maailmanlaajuisesti ja krysat lakkaavat toimimasta. Kuvitelkaa, mitä tapahtui!

KЯYSAa oli vaikea laskea käsistään, koska se oli varsinainen keitos tapahtumia ja sattumuksia. Tärkeintä on lukemisen jälkeen miettiä, mitä tapahtuu oikeasti jos ja kun tekoäly mahdollisesti saadaan toimimaan.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page