top of page
  • Writer's pictureToimitus

Katso lähelle


Tess Gerritsen: OTAVA, 2022 Suomeksi: Ilkka Rekiaro


Tämä on rikostutkija Jane Rizzoli ja kuolinsyytutkija Maura Isles -sarjan 13. kirja. Jane Rizzoli kollegoineen saa tutkiakseen raa’asti surmatun sairaanhoitaja Sofia Suarezin murhan. Vaikuttaa ryöstömurhalta, mutta kaikki seikat eivät täsmää. Sofian työtoverit ovat kauhuissaan ja teho-osaston lääkäri Mike Antrim täysin ymmällään. Sofian mies on kuollut teholla syöpään noin vuosi sitten. Antrim on naimisissa Juliannen kanssa, jonka tytär, Amy, edellisestä avioliitosta on ollut hoidossa samalla teholla jäätyään auton yliajamaksi suojatiellä.


Oman lisänsä asioihin tuo Janen äiti Angela, joka asuu Reveren pikkukaupungissa lähellä Bostonia. Hän on asuinalueensa ’järjestyksenvalvoja’. Hän tuntee lähiönsä ihmiset ja tietää heistä kaikenlaista. Naapuritaloon muuttaa outo pariskunta Matt ja Carrie Green, jotka sulkeutuvat yksityisyyteensä. Toisen naapurin, Jackie ja Rick Talleyn tytär Tricia katoaa. Angela soitta Janelle ja vaatii tätä tulemaan selvittämään mm. katoamista.


Lähtöasetelmat ovat melko sekavat, kuten elämä on. Vähitellen Jane huomaa, että Sofia on viime aikoina ottanut yhteyttä lukuisiin entisiin työpaikkoihin ja -tovereihin. Tutkimukset vauhdittuvat, kun Sofian läppäri löytyy sattumalta. Tutkimuksissa tulevat esiin mm. vajaan 30 vuoden takaiset noin 3-vuotiaan lapsen luut ja samalla outo pikkulapsen katoaminen. Miten nämä liittyvät Sofiaan jos liittyvät ja miksi?

Angela löytää kadonneen Trician täysin kunnossa. Tricia on suuttunut varsinkin äidilleen, kun biologian tunnilla oppilaat selvittivät oman veriryhmänsä. Veriryhmien periytyvyydestä Tricialle selvisi, ettei isä ole hänen biologinen isänsä. Se on naapurin mies. ’Isien’ välisen ammuskelun Angela rauhoittaa sankarillisesti. Outojen Greenien talon lähellä viipyilevän pakettiauton arvoitusta selvittäessään Angela joutuu rikollisliigan sieppaamaksi ja häneltä tivataan tietoa Greenien pariskunnasta. Janen järjestämät apujoukot pelastavat Angelan viime hetkellä. Sofian murha ratkeaa sitkeällä poliisityöllä, mutta aluksi väärin, kunnes Jane katsoo riittävän lähelle.


Tutkijoilla on myös oma yksityiselämänsä, jonka selvittely tuo oman, mielenkiintoisen, kiemuraisen lisänsä tutkimusten välisiin tuokioihin. Gerritsenin tämänkertainen kirja ei ole aivan hänen parasta tasoaan, mutta hänen tuotantoonsa tutustumisen voi hyvin alkaa tästäkin.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page