top of page
  • Writer's pictureToimitus

Adeline Dieudonné: Oikeaa elämää

WSOY, 2021 Suomeksi: Saara Pääkkönen
Kertojaminä on 10-vuotias tyttö, jolla on 6-vuotias veli Gilles. Perheen äiti on kohtaloonsa alistunut harmaa, pelokas nainen. Häntä ja koko perhettä dominoi puolisoaan pahoinpitelevä isä. Isä on kirjanpitäjä ja metsästäjä. Kotona on ’kuolleitten huone’ seinillään kuolleiden eläinten päitä ja jopa salametsästetty norsun syöksyhammas.


Tyttö on ottanut Gillesin suojelukseensa, kunnes kerran sattuu onnettomuus, jonka näkeminen herättää Gillesin sisällä jonkinlaisen petomaisen ominaisuuden. Tyttö ottaa tehtäväkseen keksiä aikakoneen siirtyäkseen aikaan ennen onnettomuutta ja estääkseen sen. Tyttö on erittäin etevä koulussa ja varsinkin fysiikassa ja tajuaa pian, ettei aikakonetta voi kehittää. Koulun fysiikka ja matematiikka eivät enää anna hänelle haasteita, joten hän löytää yksityisopettajakseen professori Pavlovićin. Tämä on kuitenkin salattava isältä, koska isä ei oppia arvosta ja voi saada raivokohtauksen ja mukiloisi taas äidin. Äidillä ei ole rahaa. Tytön pitää rahoittaa yksityistunnit itse tarjoamalla lastenhoitoapua.


Gilles liittyy läheisemmin isäänsä ja oppii aseiden käsittelyn ja metsästyksen. Hän alkaa nauttia eläinten pahoinpitelystä. Isällä ja Gillesillä on isä-poika-kaveriporukka, jonka yöretkelle tyttökin kerran pääsee. Hänestä tulee kuitenkin saalis, joka saa puolen tunnin etumatkan pimenevään metsään. Voittaja on se, joka saa leikattua tytön kiharoista pätkän. Tytön luonne on vuosien mittaan kovettunut ja mieli voimistunut, joten hän pystyy pärjäämään vaikeissakin olosuhteissa, muttei nyt aamuun asti.


Noin viiden vuoden kuluttua isä menettää työpaikkansa ja alkaa viettää päivätkin kotona pitäen perhettä kauhun vallassa. Kerronta etenee kohti lähes painajaismaista loppua, josta kuitenkin selviävät äiti, tyttö ja entiselleen paalaava Gilles. Kirja ja varsinkin loppuvaihe tuovat mieleen Stephen Kingin kirjan ’Hohto’. Kirjailijan tekstissään aikaansaama tunnelma on hieno sekoitus päättäväisyyttä, oppimishalua, tarmoa, alistumista ja kauhua, joka voisi olla totta.


Oikeaa elämää on Adeline Dieudonnén esikoisromaani. Hän on dramaturgi, näyttelijä ja stand-up-koomikko. Toivottavasti hän kirjoittaa lisää tämän tason kirjoja.


Risto Lindholm, lukija


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page