top of page
  • Writer's pictureToimitus

Kolme koiraa haudattuna Hänen majesteettinsa tutkimuksia, osa 2

S J Bennett: WSOY, 2022

Suomeksi: Maria Lyytinen


Kirjan päähenkilö, tutkimusten yhteenvetäjä ja suuntaa viitoittava on hänen majesteettinsa kuningatar Elisabeth II. Tapahtumat sijoittuvat kuninkaalliseen hoviin pääasiassa Buckinghamiin palatsiin. Varsinaisina asioiden selvittäjinä ovat mm. kuningattaren yksityissihteeri Sir Simon ja apulaisyksityissihteeri kaunis, tumma kapteeni Rozie Osholdi sekä kuningattaren rahastonhoitaja Sir James. Lisäksi kuningatar kutsuu paikalle rikospoliisin tutkijan, jolla on tärkeä osuus kokonaisuudessa.

Tapahtumat alkavat, kun kuningatar on huomannut läsnäolollaan kunnioittamassa meriministeriön tilaisuudessa siellä seinällä olevan taulun. Se esittää hänen taannoista huvijahtiaan MSY Britannia. Se on aiemmin ennen kuningattaren makuuhuonetilojen kunnostamista riippunut hänen seinällään. Miten se on joutunut muualle. Rozie Osholdi saa tehtäväkseen selvittää asiaa. Tapaus osoittautuu monimutkaiseksi. Samalla ilmenee, että useat hovin työntekijät ovat saaneet uhkaavia lappusia ja uhkauksia, jopa viimein myös Rozie.

Uhkauksia saanut kuningattaren taloudenhoitaja kuolee epäselvissä olosuhteissa. Epäillään, että kyse on onnettomuudesta, mutta myöhemmin tapaus paljastuukin murhaksi. Penkoessaan taloudenhoitajan taustoja Rozie huomaa, että asiaan liittyy taideväärennöksiä, jotka on junailtu monimutkaisin sisäpiirijärjestelyin hovin palveluskunnassa. Selviää, että kyseessä on mittavia varkauksia, jotka on tehty särkymisvahinkoina pitkien aikojen kuluessa. Ne liittyvät osittain suuriin korjaushankkeisiin ja niiden väärinköytöksiin, joita Buckinghamin palatsin turvallisuus vaatii. Rozien toiminta sohaisee muurahaispesää ja tekijät hermostuvat. Tapahtuu uusi murha ja vielä eräs vanhempikin onnettomuus osoittautuu tahalliseksi.

Majesteetti (Pomo) pysyy kaikesta selvillä lähipiirinsä tietojen ansiosta. Tietoja hän saa aina, kun edustustehtäviltään suinkin saa aikaa. Kävelyillään koiriensa kanssa hän pohtii ja päättelee asioita ja antaa tutkimuksille suuntaa. Murhaajat ja uhkauskirjeiden levittäjät saadaan kiinni. Myös maalaus, josta kaikki alkoi, palautuu majesteetille.

Bennett tuntee ilmeisen hyvin hovin ja sen toiminnan. Hänen tekstinsä on mukavaa luettavaa ja hovin tuttuja hahmoja ja paikkoja vilahtelee kerronnan lomassa. Lukiessa on hyvä olla alusta asti tarkkana, kuka kukin on. Kirja kuuluu ns. ”cosy crimeen” eli rikosviihteeseen ja on sen maukas edustaja.

Risto Lindholm, lukijaViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page