top of page
  • Writer's pictureToimitus

Kottikärrykaruselli

Veera Nieminen:

TAMMI, 2022


Katri pitää monen hevosvoiman ja yhden naisvoiman hevostilaa. Sen kannattavuus on toimintakyvyn rajamailla. Vakinaisena palkattuna on vain ikääntynyt entinen laitapuolen kulkija Eepo, joka hoitaa hommansa, muttei seurustele hevosten kanssa. Katrilla on myös vuokrahevosia, joiden omistajat ovat toinen toistaan kummallisempia omine muka tietämyksineen.

Pääasiallisena tulonlähteenä ovat hevosvaellukset, joita Katri markkinoi erilaisista firmoista, yhdistyksistä ja vastaavista tuleville aikuisten ryhmille. Lapsia Katri ei ota ’hoitamaan’ hevosia eikä hän hyväksy ponejakaan. Ponit ovat vain pienikokoisia hevosia, mutta tyhmempiä ja hankalampia. Lapsiin pätee vähän sama ajatus. Elleivät lapset aiheuttaisikaan ongelmia, heidän vanhempansa sitäkin varmemmin aivan samoin kuin vuokrahevosten omistajatkin.

Kaksi asiaa horjuttaa äkkiä Katrin maailmaa. Ensiksi eräällä hevosvaelluksella on mukana Tuukka! Toiseksi enonsa 70-vuotispäivillä Ilmari-serkku ja vaimonsa Maaret kysyvät, voisiko Katri ottaa heidän kymppiluokan käyneen 16-v tyttärensä Jennican ’hoitoon’ tilalle joksikin aikaa – tietysti ylläpitomaksua vastaan. Katri ei tiedä mitään teini-ikäisistä tytöistä, mutta suostuu. Vaikka Jennican käteen on liimautunut älypuhelin, hän osoittautuu kuitenkin älykkääksi, siedettäväksi ja eteväksikin joissain asioissa, kunhan ryhtyy. Maaretilta Katri kuulee, että Ilmari eroaa, muuttaa Englannin haarakonttoriin, jossa hänellä on joku Barbara. Jennica ei vielä tiedä. Tuukka haluaa tutustua Katriin.

Ilmari ilmoittaa, että hän ja Maaretin tulevat keskustelemaan eroasiasta Jennican kanssa. Samana päivänä on tallille tulossa myös Tuukka. Barbara ilmestyy paikalle Ilmarin myötä. Tuukka ymmärtää tilanteen ja vie Barbaran katsomaan hevosia perhekeskustelun ajaksi. Jennica jää hevostilalle vielä joksikin aikaa, mutta lähtee myöhemmin isänsä luokse Englantiin. Tuukan ja Katrin seurustelu saa uusia, mielenkiintoisia ulottuvuuksia ja hyvä niin. Kaikkea tätä höystää tallin päivittäinen elämänrytmi, yllättävät vuokrahevosten omistajien toilailut ja rahaa talouteen tuovat ratsastusretket.

Veera Nieminen on sanataituri ja hallitsee erinomaisesti kirpeänkipeän huumorin. Lukeminen on nautinnollista. Tietysti hän tuntee hevoset ja tallimaailman hyvin, koska itsekin on hevostilayrittäjä. Lieneekö hänen entinen miehensä, Toni Nieminen, saanut alun raviharrastukseensa täältä. Myös Niemisen esikoisteos ’Avioliittosimulaattori’ kannattaa ehdottomasti lukea.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page