top of page
  • Writer's pictureToimitus

Kuninkaallisia naisia. Elämää aikamme hoveissa

Tuula Vainikainen: KIRJAPAJA, 2023


Tässä kirja heille, jotka haluavat tietää jotain tai vielä enemmänkin Euroopan nykyajan kuningattarista, kruununprinsessoista, kuningatarpuolisoista, prinsessoista ja myös hoviin avioliiton kautta päätyneistä porvarillisista. Monet varmaan tietävät, että Ruotsin seuraava kuningatar on Victoria Ingrid Alice Désirée, Länsi-Götanmaan herttuatar. Hänen äitinsä, Silvia Renaten, anoppi oli Sibylla Calma Marie Alice Bathildis Feodora. Etunimiä annetaan nykyisin maltillisesti, mutta Euroopassa on myös kuninkaallisia, joilla voi olla toistakymmentä etunimeä.

Tuula Vainikainen käy läpi kaikki Euroopan hovit: Iso-Britannia, Ruotsi, Tanska, Norja, Hollanti, Belgia, Espanja, Luxemburg, Liechtenstein ja Monaco. Lisäksi on maattomia prinsessoja ja kuningattaria. Jos ja kun haluaa muistaa ja pitää selvillä sukulaissuhteet, kruunajaiset, avioliitot, avioerot ja sen ketkä kruunupäät ovat kenenkin kummeja, on edettävä ajatuksella.

Vainikainen, joka kiinnostui aiheesta ollessaan 7-vuotias, esittää myös hyvin selventäviä tietoja, mitä kenelläkin oli yllään häissä, hautajaisissa, kruunajaisissa, syntymäpäiväjuhlissa, valtiollisissa edustustehtävissä ja ’kissanristiäisissä’. Jalokivet ja varsinkin mitä erilaisemmat tiarat näyttävät olevan tärkeä osa juhlapukeutumista. Tiara on kautta aikain ollut niin perintökalleus kuin saatu lahja. Timantteja ja muita jalokiviä voi olla satoja. Monet kalleimmista kuuluvat hoville ja niitä saa riittävän arvokas henkilö tietyin edellytyksin käyttää. Juhlissa, joihin tiaran käyttö ei sovi, huomion kiinnittävät hatut ja kampaukset. Laahukset ovat näyttäviä luomuksia häissä ja kruunajaisissa, tietysti päähenkilön kantamana. Laahusten pituuksia on aina 15 metrisistä vain muutaman metrin pituisiin. Asut, etenkin hääpuvut, ovat sekä ihastelun että kauhistelun kohteita. Tärkeää on, että asun suunnittelija on kuuluisa ja mielellään oman maan ammattilainen.

Kirjan viimeisenä on kappale Euroopan kruunupäiden sukulaisverkostoista. Avartava kirja jopa aiheesta ennen kiinnostumattomille.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page