top of page
  • Writer's pictureToimitus

Laakson varjo

Viveca Sten: WSOY, 2022 Suomeksi: Sirkka-Liisa Sjöblom


Viveca Sten on sijoittanut uuden sarjansa tapahtumat Sandhamnin kesäidyllin sijaan talviseen Åreen. Kuuluisa olympiatason alppihiihtäjä Johan Andersson löytyy tien varresta lumikinoksesta raa’asti murhattuna ja nippusiteillä sidottuna. Paikalle saapuvat rikostutkija Daniel Lindskog ja työparinsa Hanna Ahlander sekä tietysti myös tekniikka.

Uhrin henkilöllisyyden selvittyä poliisit käyvät tapaamassa Johanin vaimoa Marionia, joka toimii Johanin ja tämän kaverin Linus Sundinin putkifirman kirjanpitäjänä. Linus on työssään huolimaton ja alkoholisoitunut. Ilmenee myös, että hän on peliriippuvainen ja suurissa veloissa ja on halunnut nostaa firmasta rahaa enemmän kuin Johan ja Marion ovat sallineet. Selvä motiivi. Tutkimukset kuitenkin laajenevat ja epäiltyjen listalle tulee Rebecka ja tämän puoliso, ankaran uskonlahkon johtava saarnaaja Ole Norhammar.

Murhatutkinnan edetessä aletaan seurata, miten Rebeckan elämä on kehittynyt edeltävän 12 vuoden aikana ankaran uskonlahkon, Jumalan ja vieläkin ankaramman ja pahoinpitelevän Olen henkisen ja fyysisen painostuksen alla. Viimeiset pari vuotta Rebecka on ollut töissä lastentarhassa. Poliisi tutkii Linuksen ja Johanin putkifirman saamia toimeksiantoja ja lastentarha on yksi niistä. Sattumalta Johan on käynyt siellä korjaustöissä. Daniel ja Hanna haluavat kuulla Rebeckaa, mutta hän on kadonnut ja mitä ilmeisemmin Ole pitää häntä eristyksessä jossain. Poliisit pääsevät Olen jäljille juuri, kun hän on jättänyt Rebeckan vähissä vaatteissa pakkaseen kuolemaan. Rebecka pelastuu paleltuneena, mutta hän toipuu odottamansa lapsen kanssa! Ole, joka ei ole lapsen isä, vangitaan. Hän ei kuitenkaan ole syyllinen muuhun kuin jatkuvaan henkiseen ja fyysiseen pahoinpitelyyn ja murhayritykseen.

Kuka on murhannut Johanin? Tutkinta kiertyy jälleen lähemmäs Johanin ja Linuksen putkifirmaa. Lopulta tekijä paljastuu valvontakameroiden ja useiden muiden yhteensattumien tuloksena. Tekijä tuli ainakin minulle liki täytenä yllätyksenä, vaikka motiivi ja tekijä ovat jälkeenpäin ajateltuna aivan johdonmukaiset.

’Laakson varjo’ on Stenin toinen Åreen sijoittama romaani ja jatkoa ilmeisesti seuraa. Sten näyttää olevan yhtä hyvä lumella pohjoisessa kuin saaristovesillä etelässä.


Risto Lindholm, lukijaViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page