top of page
  • Writer's pictureToimitus

Leo Ylitalo: Kuningattaren kellonsoittaja


Atrain&Nord, 2021


Leo Ylitalo on suomalainen kirjailija ja asunut useita kymmeniä vuosia Ruotsissa, nykyisin Göteborgissa, mihin hän sijoittaa kirjan henkilöt ja tapahtumat. Päähenkilö Untamo on asunut kerrostaloasunnossaan jo parikymmentä vuotta. Hän on läheisen kirkon kellonsoittaja ja työskentelee myös Göteborgin uusimman krematorion yhtenä polttajana. Unton seinänaapurina asuu kuningatar Cleopatra, avohoidossa oleva psykiatrinen tapaus, jonka käyttäytyminen on täysin arvaamatonta. Talossa asui vielä parikymmentä vuotta sitten pääosin kantaväestöä, mutta nyt enää Untamo, Cleopatra, iäkäs Elisabet, Yngve kissansa Marilynin kanssa ja työkyvyttömyyseläkkeellä oleva masentunut Ulla-Carin. Muuten talossa asuu somaleita, thaimaalaisia, etiopialaisia ja iranilaisia kaikki sulassa sovussa. Koko ympäristö on ulkomaalaistunut.


Heidän, jo kotoutuneiden mielestä, pakolaiset aiheuttavat ongelmia.

Oman lisänsä henkilöjoukkoon tuovat Unton työtoverit ja muut tutut. Ruotsinsuomalainen Kalevi on hyvin pakolaisvastainen, suntio Leif on komea ja laulaa polttotyötä tehdessään Matteus-passiota ja Leifistä pitävä kaunis pappi Rebecca. Mukaan tuo väriä toimittaja ”Itseasiassa-Koskinen”, joka aloittaa useat lauseensa sanoilla ’itse asiassa’. Näistä ja Untamon vähemmistökansallisuuksien asuinalueesta Ylitalo luo hienon, paikoin huumorin (mustankin) siivittämän kudelman ja kertoo meille samalla Göteborgista ja Ruotsin tapahtumista esim. Ruotsin Akatemian taannoisesta skandaalista ja me too -kampanjasta, autojen polttamisista ja levottomuuksista.

Untamon taustan Ylitalo kertoo omina lukuinaan. Unto kävi koulunsa Suomessa, lestadiolaisalueella. Yläkoulun ja lukion rehtori, hurskaana ja kunnioitettuna pidetty Annikki ’opetti’ Untolle miehisyyden taitoja – salassa tietysti. Hän avusti rahallisesti Unton kotia ja osti Untolle mm. rippipuvun, kalliit silmälasit ja kellon. Rehtori joutui lähtemään paikkakunnalta, ei Unton takia, vaan jonkun vanhemman miehen saatua hänet raskaaksi. Koulun ja armeijan jälkeen Unto muutti Göteborgiin. Mainitseepa Ylitalo Rautalammin parissa kohdassa.


Kirja on täynnä mehevää kerrontaa, jota on mukava lukea. Mukaan mahtuu yksi väkivallanteko Unton kerrostalossa. Se selviää lopulta poliisin avulla tai oikeastaan ilman. Untoon ottaa yhteyttä myös hänen velipuolensa, josta Unto ei ollut tiennyt mitään. Mielenkiintoista.


Risto Lindholm, lukija


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page