top of page
  • Writer's pictureToimitus

Luonnelinnut 70 lajin tunnistusopas

Törmänen, Petri: TAMMI, 2022


Kirjan kannessa äimistelee äimänkäki (Cuculus cummastus). Se kummastelee sujuvasti kaikkia uusia ja outoja ajatuksia, asioita, henkilöitä ja tapahtumia. Pään raapiminen siipisulilla on tyypillistä käytöstä ja uutena piirteenä on viime vuosikymmenten kuluessa tullut somepäivittely. Tähän tapaan Törmänen kuvailee luonnelintuja. Valopäätikka (Aulis neuvocallis) neuvoo kaikkia pyytämättä. Jopa jurottajaa (Anas olla) se pyrkii opastamaan, mutta usein turhaan. Lyhytpinnahanhea (Pinna minimalis) valopäätikkakaan ei mielellään neuvoillaan lähesty.Erityisesti Savoon on levinnyt sutkauttaja (Huastelepa hyvinnii). Se lurittelee armotta tarinoitaan, halusi kuulija sitä tahi ei. Jutuille joko nauretaan tai suututaan. Sutkauttajan mielestä molemmat ovat onnistumisen merkkejä. Nääsky taas on tyypillinen Pirkanmaan seuduille. Sen tyypillinen ääntelykuvio on ’moron-moron-nääs-nääs’. Joskus lajitoverien kanssa rupattelun lomassa kuuluu toistuva ’jaamäävai-’ ja ’anskattony-’ kiekaisuja. Isokihoa (Pomotus comennus) tavataan valtioiden johdossa ja suurten yritysten hienoissa liiketiloissa ja TV:ssä. Pikkukiho (Pomotus motivoitus) on levinnyt miltei joka työmaalle. Aktiivinen pikkukiho saa omalla esimerkillään monenlaisista luonnelinnuista parhaat ominaisuudet esille. Linnun ääntely on monesti maanittelevan motivoivaa.

Graafisen alan yrittäjä Petri Törmänen on kuvittanut, tarkkaillut ja kuvannut kirjassaan hauskasti 70 luonnelintua. Hän on luonnelintujen asiantuntija ja antaa kustakin lajista kuvauksen ominaisuuksista, elinympäristöstä, käyttäytymisestä ja siitä, missä ja miten ko. luonnelintua on parasta ja joskus turvallisintakin tarkkailla. Aika pian lukijan mieleen juolahtaa miettiä, missä on minkäkin linnun tavannut ja pesiikö sellainen jokapäiväisessä elinpiirissä ehkä jopa kotona!

Lopulta huomaan tosiasian, että jotkut voivat pitää minua tyypillisenä luonnelintuna. Olisinko väkertäjä (Aherrus taiten) vai pukstavi (Alati lucemas), toivottavasti en sentään pälpätti (Aena eanes).


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page