top of page
  • Writer's pictureToimitus

Mariana Enriquez: Mitä liekit meiltä veivät?

WSOY, 2021

Suomeksi: Sari Selander


Argentiinalaisen Enriquezin kirja sisältää 12 novellia. Novelleissa hän yhdistää Argentiinan väkivaltaista lähihistoriaa, tämän hetken todellisuutta, poliittista ja psykologista kauhua, uskonnollisia kultteja ja silkkaa fantasiaa. Useimmat novellit sijoittuvat Buenos Airesiin. Mukana ovat niin varakkaan ja tavallisen kansan asuinalueet kuin toivottomuuden slummitkin.


Monissa novelleissa kohdehenkilöinä ovat alistetut ja hyväksikäytetyt lapset ja naiset. Huumeet alkoholista marihuanaan ja vahvempiin hallitsevat katujen elämää ja lisäävät väkivallan kaikkialla vaanivaa mahdollista ja monesti päällekäyvää todellisuutta. Novellien taustalla ovat vuosikymmenten aikana lehdistössä ja televisiossa esillä olleet rikostapaukset tai muuten oudot sattumukset. Niitä Enriquez käsittelee erilaisin kerronnan keinoin lisäten mukaan kauhun piirteitä. Hän jättää useimmat novellit hieman avoimeksi, jolloin lukijan mielikuvitus voi seikkailla tekstin poluilla vielä pidempään. Se myös houkuttaa ja koukuttaa lukemaan taas seuraavan novellin, vaikka edellinen olisi ollut aika pöyristyttävä.


Argentiinassa eletään yhä machokulttuurin, miehisen ylivallan aikaa. Sekin oli osaltaan johtamassa niminovellin ”Mitä liekit meiltä veivät?” tapahtumiin. Ensimmäiset palovammauhrit olivat aviomiesten tuleen sytyttämiä naisia, jotka jäivät kuitenkin rujoutuneina henkiin. Niitä seurasi kolmen vuoden aikana 132 polttoitsemurhan tai yrityksen aalto. Tästä syntynyt liike vastusti miesten väkivaltaa, tiukkoja aborttilakeja ja levisi Argentiinan rajojen ulkopuolellekin.


Näihin novelleihin kannattaa tutustua, koska niissä eletään kulttuurissa, joka on meille osin tuttua nykyaikaa, mutta osin latinalaisamerikkalaista todellisuutta ja jopa mystiikkaa. Sari Selanderin suomennos on sujuvaa ja ilmeisesti rytmisestikin uskollista alkuperäiselle tekstille.


Risto Lindholm, lukija


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page