top of page
  • Writer's pictureToimitus

Merete Mazzarella: Syksystä syksyyn

Tammi, 2021 Käsikirjoituksesta suomentanut: Raija Rintamäki
”On ollut erikoinen kokemus kirjoittaa elämästään samalla kun elää sitä.”

Näin sanoo kirjailija uusimmassa teoksessaan. Mazzarellan päiväkirjan tuntuinen kerronta lähtee syyskuusta 2019 ja jatkuu syyskuuhun 2020. Ensin ei tiedetty vielä mitään nykyisestä pandemiasta. Syyskuun lopulla Mazzarella muutti miehensä kanssa kesäkodistaan Tammisaaresta Helsinkiin. Ohjelmassa olivat Göteborgin kirjamessut, monet esiintymiset, matkan varaus Australiaan, omien 75-vuotispäivien suunnittelu Englantiin jne. Australian matka keskeytyi marraskuussa valtavien metsäpalojen ja savun takia. Joulukuun aikana tulivat ensimmäiset koronauutiset ja alettiin puhua pandemiasta. 75-vuotisjuhlat Englannissa on pakko perua, matkustusrajoitusten takia. Ikääntyville suositeltiin omaehtoista eristäytymistä sosiaalisista kontakteista.


Merete Mazzarellan teksti on nautittavaa luettavaa. Ensiksikin on kuin lukisi lähihistoriaa siitä, mitä oikein tapahtui. Mitä hallitus suositteli, määräsi ja sääti? Mitä sanoivat terveysasiantuntijat ja viranomaiset? Miten maailmalla reagoitiin? Uutisoinnit Bolsonarosta, Trumpista, Putinista, Erdoganista, pakolaisista ja monista muista tapahtumista kertautuvat mielessä. Toiseksi kaikkea tätä Mazzarella höystää pohdinnoillaan omasta elämästään, lapsistaan, lapsenlapsistaan ja tuttavistaan niin Suomessa kuin muualla maailmassa.


Kirjallisuudesta hän tuo esille paljon ajattelun aihetta Mary Shelleyn Frankensteinista, joka etsii rakkautta ja ruton jälkeisen maailman viimeisestä miehestä. Myös mm. Giuseppe Tomasi Di Lampedusan ’Tiikerikissa’ ja Arundhati Royn teokset tulevat esille. Kansainvälisen kasvatuksen saaneena ja avarakatseisena kirjailijana Mazzarella pystyy kuvailemaan olosuhteita eri puolilla maailmaa ja vertailemaan entistä nykyiseen.

Miehensä kanssa hän keskustelee kotona ja ulkoilulenkeillä Töölönlahden ympäristössä ja Tammisaaren Ramsholmenissa kaikenlaisista asioista maan ja taivaan välillä. Lopuksi päädytään syksyyn 2020 ja pandemian toiseen aaltoon.


Kirja vie mukanaan ja olisi nopeasti luettavissa, mutta kun välttämättä haluaa kirjailijan antamien aiheiden pohjalta pohtia itsekin asioita pintaa syvemmältä, on hyvä varata lukemiselle riittävästi aikaa.


Merete Mazzarella on vuodesta 1985 alkaen kirjoittanut 25 kirjaa. Monet niistä ovat palkittuja. Hän on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana ja vuonna 2007 hän sai Tieto-Finlandia-palkinnon.


Risto Lindholm, lukija


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page