top of page
  • Writer's pictureToimitus

Niko Rantsi: Kuka viereesi jää

Tammi, 2021


Niko Rantsi on julkaissut toisen rikosromaaninsa ”Kuka viereesi jää”. Luin sen yhdeltä istumalta. Hänen hieno esikoisensa ”Sinun puolestasi vuodatettu” nostatti odotukset korkealle tämän toisen suhteen. Ei tarvinnut pettyä, vielä parempaa oli tulossa.


Teksti on edelleen kaunista suomea. Edes pahimmat rosvot eivät puhu kovin rumasti. Lyhyttä lausetta ja napakoita kappaleita. Tuttujen henkilöiden joukkoon on tullut pari uutta mielenkiintoista persoonaa. Kirja on luvattua jatkoa ensimmäiselle ja loppuratkaisut takaavat ainakin kolmannen osan sarjaan.

Niko kirjoittaa ammattimaisesti poliisin työstä. Niinhän rikosylikonstaapelin kuuluukin. Tutkinta ei loksahtele muutamassa hetkessä kohdalleen. Se muistuttaa välillä turhauttavaa savisen ojan kaivamista tylsänpuoleisella lapiolla. Niin kuin oikeassa elämässäkin. Yksin eivät asiat ratkea, ryhmätyötä tarvitaan. Erityisiä sankareita ei ole. Kovia työihmisiä kyllä.


Poliisin työ muuttuu päivä päivältä monella tavalla. Osin hankaloituukin. Itse 42 vuotta läheltä seuranneena voin allekirjoittaa teoksessa kuvatut parisuhdeongelmat, joita väkisellä syntyy, kun omistaudutaan liiaksi työlle. Joskus olosuhteiden pakosta.

Niko kuvaa henkilöidensä inhimilliset puolet realistisesti. Olivatpa he rosvoja tai poliiseja tai muita.


Vauhtia ei ihan samalla tavalla ole kuin keskivertodekkareissa. Riittävästi kyllä. Hyvä näin välillä. Juoni kääntyilee sopivasti, vaikka päätarina on ollut tiedossa esikoisen alusta lähtien.


Niko Rantsi tekee molemmissa teoksissaan kunniaa suomalaiselle poliisille. Jäämme odottamaan jatkoa. Vahva lukusuositus!


“Niko on tuttu siitä lähtien, kun hän tuli poliisiksi Pikkuroballe. Suoranainen esimies en hänelle ollut. Johdin kenttäyksikköä ja Niko työskenteli tutkinnassa”, kertoo Jussi-Pekka Lämsä.

Rautalampilaislähtöinen Jussi-Pekka Lämsä jäi eläkkeelle Helsingin poliisilaitoksen operaatiopäällikkön virasta vuonna 2018.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page