top of page
  • Writer's pictureToimitus

Pirkko Saisio: Passio

SILTALA, 2021


Pirkko Saisio, kirjailija, dramaturgi, näyttelijä, ohjaaja jne. kirjoitti Passioon 730 sivua uskomattoman koukuttavaa ja mukaansatempaavaa kerrontaa. Tarina lähtee 1500-luvun Firenzestä ja päätyy 1950-luvun Suomeen. Firenzessä eletään Girolamo Savonarolan ja hänen roviolla polttamisensa aikaa. Firenzeläisellä ruhtinatar Vasarilla on suuri ja outo timantein koristeltu kultakoru, joka joutuu hänen kanssaan hautaan. Koru putkahtaa kuitenkin esiin uudestaan ja on koko ajan taustalla vaikuttamassa ihmisten kohtaloihin tapahtumien virrassa.


Juoni etenee Firenzestä Wieniin, Krakovaan, Venäjälle Goluboje Seloon, Moskovaan ja Pietariin. Edelleen juoni vie Haapsaluun, Helsinkiin, Solovetskin luostarisaaren vankileirille ja takaisin Helsinkiin. Outo koru kulkee milloin juutalaisten, milloin muiden mukana aiheuttaen niin vaaratilanteita kuin pelastaen hädässä olevia ihmisiä. Samalla korua karsitaan osa osalta ja muutetaan rahaksi. Kulta päätyy pitkäksi aikaa ortodoksisen ihmeitä tekevän ikonin riisaksi. Silloin ollaan Venäjällä ja Saisio kuljettaa meitä niin filosofian kuin rakkaudenkin arvaamattomia reittejä. Näihin aikoihin sijoittuvat muun muassa Grigori Aleksandrovitš Potjomkin, ruhtinas Orlov taustanaan Katariina Suuri. Useiden sattumusten myötä osa korun timanteista kiertää Viron Haapsalun kautta Suomeen.


Venäjän vallankumouksen pyörteissä osa jäljellä olevasta kullasta päätyy Solovetskin vankileirille ja osa petosten kautta ties minne. Viimein kulta on jäljellä tiedetysti vain Solovetskia varten painetuissa muistomitaleissa, jollaisen suomalainen varusmies löytää metsästä onnistuen selvittämään, mikä se on.


Saisio on sijoittanut kirjaan niin kultaa ja timantteja kuin rakkautta, petoksia, kärsimyksiä, vihaa, hyväntahtoisuutta ja läheltä piti -tilanteita. Ihmismieli on säilynyt ennallaan vuosisatoja vain ulkoiset olosuhteet ovat jossain määrin muuttuneet. Ihmismielen kuvaajana Saisio on loistava. Lukemisen tekee koukuttavaksi Saision tyyli. Hän kirjoittaa muutamien virkkeiden pituisia kappaleita, jotka usein jo ovat kuin pieniä näytöksiä isossa näytelmässä. Kappaleet liittyvät toisiinsa ja on vaikea pitää lukiessa taukoa. Taukoja on pidettävä, koska teksti antaa niin paljon mietittävää ja ihasteltavaa. Mielestäni Passion olisi pitänyt voittaa Finlandia-palkinto.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page