top of page
  • Writer's pictureToimitus

Pikku hiiri ja syntymäpäivälahjaTeoksen on kirjoittanut ja kuvittanut Riikka Jäntti. Ulkoasu on Laura Lyytisen käsialaa. Kustantaja on Tammi ja julkaisu vuodelta 2022. Teos on kirjasarjan kahdeksas osa.

Kirjan takakannessa on lainaus luetaankotama.blogspot.com sivuston blogista:

“Riikka Jäntti kuvaa Pikku hiiri -kirjoissa taitavasti pienten lasten arkielämää ja heidän erilaisia tunteitaan”. Tämä on minustakin hyvä kuvaus tästä kirjasarjasta. Meillä on esikoinen tykännyt erityisen paljon Pikku hiiri -kirjoista.

Pikku hiiri ja syntymäpäivälahja kertoo nimensä mukaisesti pikku hiiren eli Hiirun syntymäpäiväjuhlista. Hiirun ystävät ovat tulossa juhliin eikä Hiiru malttaisi millään odottaa heitä. Odotellessaan he kattavat pöytää ja varmistavat, että pöydälle on laitettu tarjolle kaikki mitä pitää olla. Hiiru kysyy monta kertaa päivän mittaan äidiltään syntymäpäivälahjaa. Äiti kuitenkin haluaa antaa lahjan vasta seuraavana päivänä, kun on hiirun virallinen syntymäpäivä.

Vihdoin ystävät saapuvat ja Hiiru saa paljon kivoja lahjoja. Niiden avaamisen jälkeen herkutellaan pöytään katetuilla tarjottavilla. Syntymäpäiväjuhliin kuuluu tietysti myös erilaisia ohjelmanumeroita kuten ongintaa ja sokkoleikkiä. Lopulta vieraiden on kuitenkin aika lähteä ja Hiirulla tulee nukkumaanmenoaika. Hän odottaa malttamattomana äidin lahjaa ja säntääkin heti aamulla äidin luokse pyytämään sitä.

Hiiru saa äidiltä syntymäpäivälahjaksi puhelimen. Pian Hiiru huomaakin puhelimessa olevan pelejä ja jää saman tien koukkuun niihin. Puhelimen saatuaan Hiiru ei haluaisi tehdä mitään muuta kuin pelata. Äiti ei meinaa saada Hiiruun mitään kontaktia. Lopulta Äidin on otettava puhelin kokonaan pois ja keksittävä Hiirulle muuta tekemistä. Illalla Hiiru saa hetken pelata vielä ennen nukkumaan menoa.

Laitteet koukuttavat. Yhä useampi jumittuu puhelimen, tietokoneen tai muun laitteen ääreen pelaamaan tai selaamaan esimerkiksi sosiaalista mediaa. Nykyään lehtiä ja kirjojakin luetaan paljon puhelimista tai muista laitteista. Pienet lapsetkin oppivat käyttämään laitteita. Kyllä meidän kolmevuotias osaa jo kännykästä vaihtaa hänelle mieleisen ohjelman tai säätää äänenvoimakkuutta. Tietokoneellakin hän oppi tuosta noin vaan käyttämään hiirtä ja pelaamaan muumipeliä. Näin kävi myös Hiirulle. Hyvä muistutus, että välillä olisi tarpeen mennä metsäkävelylle tai tehdä jotain muuta kuin tuijottaa sitä ruutua.


Alina Suopuro

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Rovio

bottom of page