top of page
  • Writer's pictureToimitus

Pimeillä vesillä

Leon, Donna: OTAVA, 2022 Suomeksi: Kaijamari Sivill & Markku Päkkilä


Donna Leon (79 v.) on amerikkalainen, 30 vuotta Venetsiassa asunut ja nyt sveitsiläistynyt kirjailija. Hän on kirjoittanut yli kolmekymmentä rikoskirjaa. Niiden päähenkilönä on venetsialainen rikoskomisario, sympaattinen Guido Brunetti. Kaikkiaan näiden kirjojen henkilögalleria on loistavasti kuvattu ja monipuolinen. Vain muutama Leonin kirja käsittele raakaa murhatapausta.

Kirjan tapahtumat alkavat, kun saattohoidossa oleva potilas haluaa tavata Brunettin ja kertoo hänelle parin käynnin aikana viimeisillä voimillaan, ettei hänen miehensä, Vittorio Fadalto, kuollut moottoripyöräonnettomuuden uhrina, vaan että hänet olisi kohtalokkaasti työnnetty tieltä autolla. Ilman varsinaista tutkimuksen avaamista Brunetti pyytää apulaispoliisipäällikkö Pattan monitaitoista sihteeriä signorina Elettraa selvittämään onnettomuuteen ja sen uhriin liittyviä asioita. Uhri oli toiminut Venetsian vesilaitoksessa ja sen laboratoriossa tehtävänään raakaveden tilan seuranta, näytteidenotto, näytesensorien kunnon tarkkailu ja laboratoriotoimet. Brunetti ja hänen kollegansa Claudia Griffoni käyvät haastattelemassa mm, Fadalton työpaikan henkilöstöpäällikköä, laboratoriojohtajaa ja laboratorioassistentteja.

Tutkimusten edetessä kertyy vähitellen tietoja, jotka viittaavat väärinkäytöksiin ympäristömyrkkyjen päästöistä vesistöihin, joista juomavesi otetaan. Päästöt tapahtuvat rankkasateiden aikana, jolloin ne sekoittuvat suurempiin vesimassoihin. Sensoreihin jää kuitenkin merkkejä aineista. Fadalto on ilmeisesti säilyttänyt jotakin materiaalia todisteena väärinkäytöksistä ja kiristänyt joltakulta rahaa vaimonsa sairaalahoitoja varten. Brunetti ja Griffoni saavat selville, että laboratoriojohtaja on saanut lahjuksia teollisuusyrityksiltä ja peitellyt myrkkypäästöjä jo aiemminkin. Hän on syypää ”vain” ympäristörikokseen, jonka oikeudenkäynti parhaassakin tapauksessa kestäisi Italiassa ehkä 5-8 vuotta ja rangaistuksena olisi sakkoja. Kuitenkin Fadalton tieltä suistaminen on tosiasia, tappo. Brunetti ja Griffoni löytävät syyllisen ja pidättävät hänet.

Kuten useimmat Donna Leonin ’Brunetti’-kirjat, tämäkin ovat nautittavaa, rauhallista luettavaa. Brunettin perheasiat ovat kunnossa eikä hän ole alkoholin suurkuluttaja. Leonin lukemisen voi alkaa vaikkapa tästä kirjasta, ellei jo ole hänen lumoissaan.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page