top of page
  • Writer's pictureToimitus

Pirkko Soininen: Valosta rakentuvat huoneet

Bazar, 2021


Mikä yhdistää rakennuksia: Tampereen Suomalainen tyttökoulu, Tampereen keskuspaloasema, Estonia-teatteri Tallinnassa, NNKY:n talo Helsingissä, Jyväskylän vanha kaupunginkirjasto, Sodankylän observatorio? Olivia Mathilda ”Wivi” Lönn.

Suomen ensimmäinen naisarkkitehti, joka perusti oman toimiston. Kirjailija, toimittaja Pirkko Soininen on kirjoittanut romaanin Wivi Lönnin elämästä noin vuoteen 1932, jolloin arkkitehti Lönn tunsi antaneensa kaiken, mitä hänellä oli annettavanaan tilalle, ajalle ja paikalle. Hän myös huomasi, että uudet arkkitehdit tekevät asioita toisin ja rakennuttajat haluavat uutta.


Wivi Lönnin tie alkoi 1872 Tampereella. Koulussa hän oli etevä, hän tahtoi piirtää, hän tahtoi tulla arkkitehdiksi, hän tahtoi pärjätä miesten hallitsemassa maailmassa, jossa naisille oli varattu kotiäidin ja lasten kasvattajan osa.

Tampereen teollisuuskoulun rakennusmestariopin kautta Helsingin Polyteknilliseen. Valmistumisen jälkeen tulevat mukaan arvostelijat ja lyttääjät mutta myös rehdit ystävät ja kilpailijat; Sonck, Gesellius, Saarinen, Lindgren, Krook jne. Kun Wivi voittaa isoja kilpailuja, seuraa myrskyjä lehtien palstoilla – että nainen voitti!


1912 tulee mukaan Wivin elämään Säynätsalossa Hanna Parviainen, ensimmäinen suomalainen kauppaneuvoksen arvon saanut nainen. Wivi ja Hanna ystävystyvät ja kiintyvät toisiinsa heti ja heidän rakkautensa syventyy ja säilyy Hannan kuolemaan asti.

Pirkko Soininen tuo esiin Wivin elämän käänteet, arkkitehtoniset kohteet, ulkomaanmatkat ja tärkeät ihmissuhteet mielenkiintoisella kerronnalla. Historialliset tosiasiat ja laajoista tausta-aineistoista saadut tiedot ovat kohdallaan. Keskustelut, matkoilla nähdyt ja koetut tapahtumat ovat isolta osin mielikuvitusta, kuten oletettavaa onkin. Niissäkin Soininen on pitäytynyt suhteellisen hyvin kunkin ajan ja paikan hengessä. Arkkitehtuurin yksityiskohtiin Soininen ei ole varsinaisesti paneutunut, koska niistä voi lukea alan kirjallisuudesta.


Wivi Lönn (k. 1966) on hämmästyttävän vähän Suomessa tunnettu arkkitehti. Valosta rakentuvat huoneet on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja. ”Rytmi, tasapaino, harmonia.”


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page