top of page
  • Writer's pictureToimitus

Pudonneet

Marisha Rasi-Koskinen: WSOY, 2022


Turnaround on umpikadun pätkä jossain englantilaisessa pikkukaupungissa. Kadulle ilmestyy nuori huppariasuinen nainen ja kiinnittää kadun ilmoitustaululle lapun, jossa hän ilmoittaa tekevänsä mitä tahansa piha- ja taloustöitä. Allekirjoitus on nettiosoite ja K. Yhdessä talossa asuu pyörätuolissa Ian, joka tekee elektronista ja teknistä musiikkia kaikesta kuulemastaan. Naapuriin Suomesta muuttanut Elias on perinyt talon tähän asti tuntemattomalta biologiselta isältään. Elias unelmoi täydellisen roolipelin kehittämisestä. Muiden talojen asukkaat ovat tavallaan hieman omituisia.

K (eli Kay tai Koo) saa monenlaisia töitä taloista koirien ja lasten ulkoiluttamisesta talous- ja remonttihommiin. Hän tutustuu ennen kaikkea Ianiin ja Eliakseen ja syventyy heidän oloihinsa. Rasi-Koskinen kehittelee tarinaa eri henkilöiden näkökulmista päivä päivältä mielenkiintoisesti. K on mukana tapahtumissa ja osaksi ne tapahtuvat hänen näkökulmastaan, vaikkei lukija välttämättä sitä vielä tiedä. Kaikki tapahtuu kymmenen päivän aikana.

Kirjan puolivälissä siirrytään kokonaan K:n maailmaan ja aikaan ennen ensimmäistä päivää. K saapuu Turnaroundille ja hän haluaa löytää vaikeuksiin joutuneen veljensä Jonaksen. Hän etsii Jonasta taloista tutustuen näin Ianiin, Eliakseen ja muihin asukkaisiin. Jonas löytyy kymmenentenä päivänä. Seuraavaksi siirrytään taas ensimmäisiin yhdeksään päivään Kayn (K englantilaisittain) mielikuvissa. Kymmenentenä päivänä Kay löytää Jonaksen. Tarinan päähenkilöksi tulee nyt Koo (K suomalaisittain) ja käydään läpi yhdeksän päivän jännittävätkin tapahtumat, kunnes taas tullaan kymmenenteen päivään.

Mistä ihmeestä tässä kirjassa on kysymys? Pitäisikö lukea, vai jättää kesken? Olemmeko mukana Eliaksen roolipelissä, jonka luonteeseen kuuluu pelaajien pelissä tekemien valintojen vaikutus tulevaan. Jos valitsee tuon, mitä tapahtuu sitten siinä ulottuvuudessa, jota pelaaja ei ole valinnut. Kulkeeko se rinnalla, vaikkei siihen voi vaikuttaa, vai voiko. Häipyykö roolihenkilö kuollessaan tästä ulottuvuudesta muualle jatkaakseen siellä jostain toisesta lähtökohdasta. Onpa mielenkiintoista pohdittavaa.

Rasi-Koskinen voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2019. ’Pudonneet’ on kaikilta osin mielenkiintoinen, kunhan alkaa tajuta, mistä on kyse. Tämä on ehdottomasti nuorille, mutta varttuneemmatkin saavat tekstistä paljon irti ja pääsevät kurkkaamaan nuorten maailmoihin.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page