top of page
  • Writer's pictureToimitus

Räjähdysvaara

Kaisa Pylkkänen: TAMMI, 2023


Miina Malviston TV-keskusteluohjelma on erittäin suosittu. Illan ohjelmassa on köyhän ja syrjäytyneen väestön edustaja. Suorassa lähetyksessä menee kuitenkin kaikki pieleen. Heti sen jälkeen Miina laukoo suoria sanoja kulisseissa eikä mikrofonia ollut suljettu. TV-katsojat kuulevat Miinalta kitkeriä totuuksia. Seurauksena on potkut ohjelmasta ja koko somen kaatuminen päälle.

Tilava asunto Miinalla on, mutta säästöjä ei ole kertynyt mukavan elämän varrella. Miina alkaa epäillä mielenterveyttään, kun hän kuulee kotonaan outoja ääniä. Ne paljastuvat naapurin vanhalta rouvalta karanneen papukaijan aiheuttamiksi. Papukaijan sanavarasto on aika karkea ja usein toistuvat sanat ’saatanan kommunisti’. Sillä nimellä Miina alkaakin kutsua elättiään. Palautus naapurin rouvalle ei onnistu, koska kukaan ei tule avaamaan ovea.

Miina on niin tiukilla, että joutuu alivuokraamaan vierashuoneensa. Rahaa on yritettävä vipata, mistä vain mahdollista ja pikavippivelka kasvaa. Someen on pakko laittaa kuvia toimeentulevasta itsestä, vaikka vastaanotto on kalseaa ja karseaa. Miina lupasi vahinkolausunnossaan jopa juosta maratonin puolen vuoden päästä. Piti alkaa harjoitella tai ainakin näyttää sellaiselta. Ongelmia kasaantuu ja hän jopa luulee olevansa raskaana, mutta oireet liittyvätkin enneaikaisiin vaihdevuosiin.

Alkava TV-yhtiö haluaa palkata Miinan, aluksi ilman korvausta ja sitten myöhemmin palkkakin alkaisi juosta. Kanavan ohjelmiston ovat perustajat suunnitelleet hyvin isänmaallis-radikaaliksi, mutta Miinalla ei juuri ole vaihtoehtoja.

Kun kaikki on pahimmillaan, entinen tuottaja soittaa ja ilmoittaa, että Miinan luoma ohjelma on ehdolla palkittavaksi Venlalla. Gaalaan Miina menee upeasti pukeutuneena ja ’Saatanan kommunisti’ olallaan. Se sekoittaa koko shown ja Miina käyttää tilaisuutta hyväkseen ja puhuu juhlayleisölle kaikkea mahdollista ja vähän mahdotontakin. Papukaija palaa Miinan olalle ja tiivistää Miinan puheen sanomalla mikrofoniin juhlakansalle: ”Haista perse”. Aamulla Miina katsoo somea ja näkee palautetulvan – kaikki positiivista ja ylistävää. Mukana on työtarjouksia niin TV:stä kuin sanoma- ja aikakausilehdistä. Kaikkiin niihin Miina vastaa papukaijan kuuluisin sanoin ’H p’.

Kaisa Pylkkänen on käsikirjoittaja ja stand-up-koomikko ja kirjoittaa käyttäen räväkkää kieltä ja karskia huumoria. Kirja on ehkä hieman TV-käsikirjoituksen makuinen, muttei liikaa.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page