top of page
  • Writer's pictureToimitus

Rakkauden askelkuviot

Nicola Yoon: Tammi, 2022 Suomeksi Helene Bützow


Nuortenromaanin päähenkilö on 17-vuotias Evie, jonka usko rakkauteen on hävinnyt vanhempiensa eron myötä. Evie luopuu kirjahyllynsä rakkausromaaneista ja saa sattumalta tanssikurssikirjan. Samalla Evie saa omituisen kyvyn: kun hän ensimmäistä kertaa näkee parin suutelevan, hän näkee, miten pari on tutustunut, miten rakkaus on edennyt ja mikä on parin tulevaisuus. Tulevaisuuden näkeminen useimmiten järkyttää. Kykynsä Evie tajuaa, kun hän näkee sisarensa suutelevan silloista poikaystävää ja näkee, että nuo eroavat muutaman päivän päästä.


Kirjassa on tanssistudion osoite ja Evie päättää mennä vain katsomaan. Studiolla hän tapaa ikäisensä pojan nimeltä X tai oikeammin Xavier Darius Woods.


Tanssistudion omistavat X:n isovanhemmat ja opettajana on ankara Fifi. Fifi päättää, että Evie ja X ovat juuri sopiva pari osallistumaan suureen tanssikilpailuun, johon tarvitsee oppia parissa kuukaudessa vain bachata, salsa, Länsirannikon swing, hustle ja argentiinalainen tango. Evie ei ole ajatellut rakkautta omalle kohdalleen sen jälkeen, kun hänen vanhempansa erosivat. Siksi hän vastustelee, kaikin voimin, ettei ihastuisi X:n lumovoimaan.


Evie ja hänen koulukaveriporukkansa ovat viimeistä kevättä yhdessä, koska syksyllä kaikki siirtyvät muualle opiskelemaan. Porukassa on rakastunut pari, jonka suudelman Evie näkee! Ryhmän hajaantuminen alkaa jo ennen kesää. Evin isä haluaa, että Evie tulisi hänen ja tulevan vaimonsa häihin, mutta Evie kieltäytyy aluksi jyrkästi. Kiintymys isään voittaa lopulta monen mutkan kautta.


Suudelmanäyt ja tanssiharjoitukset jatkuvat, kilpailu lähestyy, X:n vetovoima on yhä voimakkaampi ja on vaikeaa antautua argentiinalaisen tangon imuun ilman rakkauden hyväksymistä. Pari pääsee jatkoon alkukilpailusta, samoin semifinaalista. Loppukilpailussa heidän tangonsa päättyy rakkaussuudelmaan ja Evie näkee! Hän pakenee paikalta heti jo ennen palkintojen jakoa. Hän taistelee omien synkkien kuviensa kanssa, kunnes viimein päättää osallistua isänsä häihin, jonne hakee mukaansa X:n ja antaa elämän sujua niin kuin on nähnyt.


Yoonin kahdesta aiemmasta kirjasta on tehty elokuva ja tässä teoksessa ovat kaikki ainekset seuraavaan hyvään elokuvaan. Vaikka puhutaan rakkaudesta ja sen ongelmista, kirja ei ole siirappia, koska se sivuaa myös elämän kääntöpuolta. Sopii

varttuneillekin lukijoille erinomaisesti.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page