top of page
  • Writer's pictureToimitus

Reijo Salminen: Tulta, hikeä ja kyyneleitä

SILTALA, 2021

Reijo Salminen kertoo muistelmissaan 40-vuotista työtaivaltaan Turun seudulla palomiesharjoittelijasta palomestariksi. Palomies-nimikkeen takaa paljastuu lukijalle tehtäväkentän laajuus: palontorjuja, sairasauton kuljettaja, ensihoitaja, pelastussukeltaja, vesipelastaja jne. Pelastuslaitos ja pelastushenkilö taita


vat olla tämän päivän termejä.

Vuosien mittaan Salmiselle ja hänen työtovereilleen on sattunut paljon. Mukaan mahtuu läheltä piti tilanteita, traagisia ihmiskohtaloita, hyvin sujuneita tehtäviä, ihmisten tyhmyyksissään aiheuttamia vaaroja ja luonnon aikaansaamia ongelmia. Maaliikenne, vesiliikenne, lentoliikenne, öljynjalostamot ym. aiheuttavat kaikki omanlaatuisiaan vaativia tehtäviä. Koskaan ei tarkkaan tiennyt, mitä kohdealueella oli vastassa.


Monet tapauksista ovat ylittäneet valtakunnallisen ja jopa kansainvälisen uutiskynnyksen. Näistä mainitsen esimerkkeinä Minihinta-tavaratalorakennuksen palon ja sortumisen Turun keskustassa, avustuksen Latvian suurissa metsäpaloissa ja Estonian pelastusoperaation.


Kirjan jokaisella sivulla on jännittäviä selvityksiä erilaisista pelastustehtävistä. Niitä on mahtunut Salmisen 40 palvelusvuoteen koko kirjan täytteeksi ja varmaan on paljon jäänyt kertomattakin. Kirjaa tuskin malttaa laskea käsistään, koska juttu seuraa toistaan lähes katkeamattomana, kiinnostavana virtana. Tietyntyyppisiä tehtäviä on ryhmitelty omiksi kokonaisuuksikseen. Tällaisia ovat esimerkiksi: Maastopaloista, Pelastustyö tieliikenneonnettomuuksissa, Sukellustehtäviä vuosien varrelta, Laivapaloja ja havereita vuosien varrelta, Eläintarinoita vuosien varrelta ja Bonusraita – eli savua ilman tulta. Suvantopaikkoja ovat Salmisen kuvaamat ajat koulutuksista, kursseista ja työmatkoista Saksaan, Ruotsiin ja jopa USA:han.


Salmisen teksti on suorastaan koukuttavaa. Tosielämä on tarua ihmeellisempää. Harvoin voi näin hyvillä mielin suositella muistelmakirjaa tai ylipäätään jotain kirjaa.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page