top of page
  • Writer's pictureToimitus

Rovio

C. J. Tudor: WSOY, 2023 Suomeksi: Outi Järvinen


Yksinhuoltajaäiti, pastori Jack (Jacqueline) Brooks lähetetään hoitamaan virkaa syrjäiseen Chapel Croftin kylään. Hänen 15-vuotias tyttärensä Flo ei pidä muutosta, mutta muukaan ei ole mahdollista. 1500-luvulla kylässä poltettiin uskonsa takia kahdeksan ihmistä marttyyreina. Kolmisenkymmentä vuotta aiemmin kylästä katosi kaksi 15-vuotiasta tyttöä, Joy ja Merry, jäljettömiin. Vain puoli vuotta aiemmin kylän pastori hirttäytyi ilman selvää syytä.

Jack alkaa tutustua työpaikkaansa, pieneen kappeliin, seurakuntalaisiin ja heidän välisiinsä outoihin ihmissuhteisiin. Kylän erikoisuutena on polttaa tiettyinä aikoina risunukkeja marttyyrien muistoksi. Niihin näyttää liittyvän kaikenlaista mystiikkaa ja uskomuksia siihen, että paholainen on saanut kyläläisiä valtaansa. Vuosien mittaan varsinkin monista lapsista on pyritty ajamaan riivaajia yms. pois varsinkin, jos ääriuskonnollisten äitien mielestä paholainen on iskenyt lapsiin kyntensä. Kauhun tuntua kirjaan tuovat öisin kappelista näkyvät valot ja Jackin ja Flon nähtäväksi jätetyt ja tuodut risunuket ja paholaisen karkotusvälineet. Pastori Jack ei usko paholaisiin, vaan etsii syitä enemmänkin pahojen ihmisten teoista ja motiiveista. Flo ei vähästä hätkähdä, mutta silti monet asiat tuntuvat selittämättömiltä. Äidille ei teini-iässä ole helppo puhua kaikista asioista ja lisäksi äidillä on myös itsellään hieman ongelmataustaa. Hänen miehensä teki aiemmin itsemurhan. Hän joutui todistamaan kahden naisen tekemää lapsenmurhaa. Tällaiset tapahtumat seuraavat häntä myös Chapel Croftiin, koska ihmiset ovat uteliaita uuden tulokkaan suhteen.

Kappelin lattian alta löytyy sattumalta syvä hautakappeli, jossa on 1500-luvulla haudattujen marttyyrien luita, mutta myös paljon, paljon tuoreempi, 30 vuotta vanha luuranko. Flo tutustuu paikalliseen poikaan, josta äiti varoittelee, mutta Flosta poika on mukava, kunnes toisin ilmenee. Toisen kadonneen tytön äiti lähti kylästä pian tyttärensä katoamisen jälkeen ja autioksi jäänen talon kuivuneesta kaivosta löytyy, ilmeisesti nuoren tytön, luuranko. Sekä Flo että hänen äitinsä yritetään surmata kappelissa, mutta yritys epäonnistuu viime hetkellä. Poliisilla on kylässä paljon tutkittavaa ja tapahtumaketjut selviävät. Aivan lopullinen selvyys toisen tytön katoamiseen yli 30 vuotta aiemmin selviää loppusivuilla ja ympyrä tavallaan sulkeutuu.

C.J.Tudor on etevä jännityksen ja kauhuelementtien luoja. Vaikka en pidä silkasta mielikuvituksellisesta kauhusta, tämä kirja piti mielenkiinnon yllä, koska kauhun loivat pahantahtoiset ja suorastaan ilkeät ja osin jopa psykopaattiset ihmiset. Onneksi kylässä oli myös ystävällisiä asukkaita.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page