top of page
  • Writer's pictureToimitus

Sininen lanka. Mitä tiedän neulomisesta?

Karin Erlandsson: S & S 2022

Suomeksi: Ulla Lempinen


Tämä ei ole neuleohjekirja, vaan syvälle luotaava katsaus neulomisen kulttuuriin. Samoin se selvittää, miten monipuolisesti neulominen vaikuttaa neulojan mielialaan ja yleiseen hyvinvointiin.

Karin Erlandsson on ahvenanmaalainen toimittaja, kirjailija ja innokas neuloja. Ensimmäisen neulevillapaitansa Karin teki 14-vuotiaana salaa perheeltään tähdelangoista liki omasta päästään. Siitä tuli polvipituinen, mutta se yllätti niin äidin kuin muutkin perheenjäsenet. Neulomistekniikka sinänsä on tuhansia vuosia vanha ja vanhimmat tekstiilijäänteet ovat 5-6000 vuoden takaa, mutta jäänteistä on vaikea sanoa, ovatko ne neulomalla, kinnasneulalla vai koukkuamalla tehtyjä. Kuitenkin niin kauan, kuin villasta tai muista kuiduista on tehty lankaa, siitä on valmistettu vaatteita.

Kirjan aihepiirit liikkuvat mielenkiintoa herättävästi lampaiden kasvatuksesta ja villan käsittelystä työvälineisiin – värttinään, rukkiin, puikkoihin, vyyhdinpuihin jne. Muotivirtaukset ovat neuleissa seuranneet toinen toistaan. Milloin suosiossa ovat olleet norjalaisneuleet (lusekofte), Aran- ja Guersey- saarten kalastajaneuleet, viikinkipaidat, färsaarelaispaidat, islantilaisneuleet ja Suomesta vaikkapa Korsnäsin ja Strömsön neuleet. Neuleiden mallit, olivat ne sitten paitoja, lapasia tai sukkia, ovat aiemmin kulkeneet suvuissa äideiltä tyttärille. Vasta 1800-luvulla ilmestyivät käsityölehdet ja -kirjat tallentamaan vanhaa ja kehittämään uutta.

Neulomisella on ollut paljon myös poliittista vaikutusta aina Ranskan vallankumouksen ja giljotiinin ääreltä erilaisten sotien vaatehuoltoon. Neulomalla tehtiin ja tehdään yhä tuhansia sukkia ja lämpimiä neuleita sotilaiden ja toisaalta pakolaisten käyttöön. Onpa Ranskan vastarintaliike käyttänyt viestien vientiin binäärikoodia, siis oikein ja nurin silmukoita vaikka myssyyn neulottuna. Näin vastaanottaja saattoi tulkita binääriviestejä jo ennen tietokoneita.

Erlandsson luo laajan katsauksen kirjallisuudessa, taiteessa ja elokuvissa esiintyviin neulojiin ja neulomiseen Agatha Christien neiti Marplesta, Viktor Rydbergin tarinaan, jossa Pikku-Ville saa Kerttu-muorinsa neulomat sukat joululahjaksi.

Suositeltava kirja kaikille, joilla on tai joita uhkaa neuloosi. Työn purkamiseenkin oppii suhtautumaan jos ei aivan kevyesti niin kuitenkin siedettävästi.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page