top of page
  • Writer's pictureToimitus

Sinkkipojat

Svetlana Aleksijevitš: Tammi, 2023

Suomeksi: Pauli Tapio


Kirjoittaja on toimittaja, kirjailija ja nobelisti (2015). Hän syntyi Ukrainan neuvostotasavallassa, asui Valko-Venäjän snt:ssä kunnes joutui pakenemaan Berliiniin, jossa nykyään asuu. Neuvostoliiton katastrofaalisen Afganistanin sotaoperaation päättymisen (1989) jälkeen kirjoittaja haastatteli satoja Afganistanissa palvelleita ja sieltä fyysisesti tai henkisesti raajarikkoina palanneita sotilaita, upseereita, lääkäreitä, sairaanhoitajia ym. Samoin hän haastatteli henkensä menettäneiden äitejä, leskiä, sisaria, työtovereita. Haastattelujen pohjalta syntyi kirja Sinkkipojat. Nimi tulee sinkkiarkuista, joissa ruumiit palautettiin Neuvostoliittoon. Sodan mylly jauhoi Afganistanissa ja myllyn kurimuksessa kuoli noin 1,5 miljoonaa afganistanilaista ja yli 15 000 neuvostoliittolaista.

Aleksijevitšin tavaramerkiksi on vakiintunut dokumentaarinen toimituksellinen kirjoitustyyli, joka luo hyvän pohjan tähän teokseen. Kirjan kerronta on selkeää, mutta mitään henkisesti helppoa luettavaa se ei ole. Tekstissä tulevat esiin sodan kauheudet niin maahantunkeutujien osalta kuin myös puolustajien ja kärsivien siviilien osalta. Kärsivien taustalle piirtyy totalitaarisen valtion käsky- ja propagandakoneisto, jolla mikä tahansa hyökkäys saadaan näyttämään tarpeelliselta, kunnialliselta ja tavoiteltavalta päästä mukaan toimintaan. Neuvostoliitossa asia vaiettiin tai kiillotettiin juhlapuheisiin.

Sinkkipojat ilmestyi mm. englanniksi, saksaksi ja unkariksi jo 1991, muttei venäjäksi. Se herätti suuren kohun ja Valko-Venäjä aloitti tyypillisen näytösmäisen oikeusprosessin Aleksijevitšia vastaan. Kantajina siinä oli joitakin kirjassa esiintyneitä henkilöitä, jotka koneisto oli saanut kiistämään toimittajan kirjoitukset. Toisaalta oli ilmeistä, että nämä kanteet oli tekaistu ja tuotu oikeuteen ilman allekirjoituksia yms. Tarkoitus oli, että kirjailija-toimittaja olisi tuomittu pitkään vankeusrangaistukseen. Kansainväliset ja venäläiset kirjailija- ja toimittajayhteisöt herättivät niin suuren vastalauseaallon, että Valko-Venäjän oikeuslaitoksen oli päätettävä lopettaa oikeudenkäyntiprosessi.

Suuri osa tästä näytösoikeudenkäynnistä on otettu mukaan 2013 julkaistun kirjan toiseen laitokseen, joka on tämän 2023 ilmestyneen suomenkielisen käännöksen pohjana. Juuri nyt suomeksi ilmestynyt Sinkkipojat kuvaa jotenkin tilannetta, jossa Venäjä jälleen on hyökännyt toisen valtion alueelle. Media siellä tosin tukeutuu johtajaansa VP:iin ja taustan sodanjohtoon. Kansalle annetaan kuva oikeutetusta operatiivisesta liikkeestä.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Rovio

bottom of page