top of page
  • Writer's pictureToimitus

Svend Brinkmann: Mitä on olla ihminen?

Filosofinen kiertomatka, Tammi 2021Noin 17-vuotiaan Andreksen mummi on järjestänyt tyttärenpojalleen ja itselleen kiertomatkan Euroopan filosofisesti ja ihmiseksi kehittymisen kannalta tärkeisiin kohteisiin.

Mummi, Anna, sairastuu kuitenkin syöpään ja hänellä on vain muutama kuukausi elinaikaa. Andres lähtee yksin matkalle, jolle Anna järjestää junaliput, hotellit, kohteiden sisäänpääsyliput yms.


Andreksen mukana hän on Skypen välityksellä. Hän antaa Andrekselle vielä matkalukemiseksi tuntemattoman kirjailijan filosofis-psykologisen käsikirjoituksen, jota Andres lukee matkoillaan kohteesta toiseen. Lukemastaan ja kokemastaan hän juttelee päivittäin mumminsa kanssa.


Ensimmäinen kohde on Ranskassa – Lascaux’n luolat. Siellä ovat Homo sapiensin luovuuden ensimmäiset meille säilyneet merkit, laajat luolamaalaukset. Matkalla sinne Andres on lukenut Darwinin uraauurtavasta työstä evoluution selvittämisessä.

Matka jatkuu Roomaan (Raffaellon maalaus Ateenan koulu), Firenzeen (Masaccion fresko Aadam ja Eeva), Prahaan (Theresienstadtin keskitysleiri), Berliiniin (Max Planck -instituutti) ja sieltä takaisin Kööpenhaminaan. Anna oli menehtynyt, mutta Andres ehti hautajaisiin.


Matkan varrella Andres ja lukija tutustuvat ”ihmislajeihin”: järkevä ihminen, tunteva ihminen, sosiaalinen ihminen, tulevaisuuden ihminen, uskova ihminen. Samalla tutustutaan näiden ihmistyyppien puolestapuhujiin kuten: Sokrates, Platon, Epiktetos, Aristoteles, Zenon, Diogenes, Kant, Hegel, Kirkegaard, Descartes, Sartre, Newton, Murdoch, ym.


Kaikki tämä ei kaadu lukijan päälle kuohuvana virtana, vaan rauhallisena matkana, jolla Andres miettii lukemaansa ja näkemäänsä. Silloin lukijallakin on aikaa sulattaa sisältöä ja omaksua sitä pikkuhiljaa. Andreksen matkassa lukija voi tuntea muuttuvansa – ihmiseksi. ”Ihminen tulee omaksi itsekseen – tulemalla ihmiseksi.”

Olisipa tämä kirja ollut olemassa jo 30 vuotta sitten. Parempi myöhään.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page