top of page
  • Writer's pictureToimitus

Tarja Kulho Paha saa palkkansa

Paula Noronen: TAMMI, 2022


Tämä on kolmas Tarja Kulho -romaani. Tarja on korsolaisen Räkkärimarketin pitkäaikainen kassa, jonka Esimies-Erja hyllyttää työstään väliaikaisesti. Syynä on, että Tarja on oikeudenmukaistuksissaan laittanut kaupassa häiriköineen kaljavarkaan kuvan facebookiin. Sehän on tietysti kiellettyä. Tarja saisi työnsä takaisin, kunhan kävisi läpi työterveyden terapiajakson. Esimies-Erjan mukaan on tarpeen hillitä Tarjan spontaaniutta ja halua puuttua korsolaisten väärinkäytöksiin kaupassa.

Tarja on avannut salanimellä sähköpostiosoitteen karjatulho@korsonrobinhood.ko. Sivullaan hän esittelee itsensä henkilöksi, joka lupaa apua ihmisille, jotka ovat kokeneet vääryyttä. Yhteyttä voi ottaa, jos vaikka tuntee henkilön, joka ei korjaa pois koiransa kakkoja, laittaa vessapaperin väärin päin telineeseen. Ensimmäinen yhteydenotto tulee mieheltä, jonka vaimo on täyttänyt astianpesukoneen väärin jo 20 vuotta ja jättää keittiökaappien ovet aina auki. Karja Tulho ottaa naiseen yhteyttä ja saa tämän muuttamaan tapansa. Toisessa tapauksessa hänen tehtävänsä on saada puistoalueella pensaaseen kuseskeleva mies lopettamaan häiritsevä toiminta. Sen asian Karja Tulho hoitaa sähköpaimenella ja jälkikeskustelulla. Auts.

Tarja alkaa käydä erityistason työpsykologi Sinikka Miinan vastaanotolla. Ennen terapiatuntia Sinikka lähettää Tarjalle kotitehtävän esimerkiksi: ’Kirjoita kymmenen asiaa, joista olet kiitollinen juuri nyt’ ja ’Ota iso tyyny ja keppi. Mene rauhalliseen paikkaan, hakkaa tyynyä kepillä ja karju täysillä. Kirjoita tuntemuksesi.’ Terapian kuluessa sekoittuvat Tarjan ja terapeutin roolit hieman ja Tarja auttaa Sinikkaa pyrkimään tosi-tv-ohjelmaan ’Ensitreffit Korson Baari Mustassa Kädessä’. Sinikka onnistuu. Samoin Tarja onnistuu läpäisemään koko terapiajakson ja pääsee jälleen rakastamaansa Räkkärimarkettiin ja rakkaitten työtoveriensa seuraan.

Vuoropuhelut Noronen kirjoittaa näytelmän käsikirjoitusmaisesti ja kokonaisuudessaankin kirja voisi olla sovitettavissa elokuvaksi tai teatteriin. Kirja tarjoaa hyvän huumorihetken muun lukemisen välipalana. Paula Noronen on radio- ja tv-toimittaja, käsikirjoittaja, kirjailija ja humoristi. Hänen tunnetuin hahmonsa on lasten rakastama Supermarsu.


Risto Lindholm, lukija


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page