top of page
  • Writer's pictureToimitus

Tassulan lasten lääkärikirja

Mauri Kunnaksen uutuuskirja Tassulan lasten lääkärikirja (Otava 2023) on värikäs ja monipuolinen kuvaus erilaisista lääkäreistä, sairauksista ja niiden hoidosta. Kirja on kuvitettu Kunnaksen kirjoille tyypilliseen tapaan ja sivuilla seikkailevat tutut Tassulan hahmot.


Teoksessa kerrotaan lapsille sopivaan tyyliin erilaisista tilanteista milloin lääkäriin tarvitsee mennä. Seuraavaksi näytetään erilaisia tutkimuksia joiden avulla lääkärit selvittävät mikä potilasta vaivaa ja kuinka lääkärit pohtivat parhaita keinoja auttaa erilaisissa vaivoissa. Esimerkiksi Ville joka on kaatunut pyörällä ja murtanut jalkansa, tarvitsee kipsin pitämään luita paikoillaan.

Toisinaan vaivat ovat sellaisia ettei niitä voi hoitaa kotona ja silloin voidaan tarvita sairaalahoitoa. Neuvolassa hoidetaan alle kouluikäisiä lapsia ja seurataan heidän kasvua ja kehitystään. Lääkäreitä on monenlaisia ja tietyt lääkärit osaavat hoitaa parhaiten tietynlaisia vaivoja. Esimerkiksi Korvalääkäri Simpukka hoitaa tittelinsä mukaisesti korvan, nenän ja kurkun vaivoja.

Kirjassa on myös hyvä kuva kipumittarista mistä lapsi voi näyttää miltä hänestä tuntuu. Kipumittarissa on erilaisia naamoja iloisesta surulliseen, terveestä hyvin kipeään. Sen avulla lapsi voi hahmottaa omaa oloaan.

Loppupuolella on “Pieni lääkärikirja” - osio, missä on kootusti tieto erilaisista tyypillisimmistä taudeista ja vaivoista. Kuten yskä, nuha, korvatulehdus, astma, mustelma, aivotärähdys ja vatsakipu. Esimerkiksi mustelmasta kerrotaan mistä se voi tulla ja mistä se johtuu. Kerrotaan myös ettei yksin mustelman takia yleensä tarvitse lähteä lääkäriin. Joskus on kuitenkin sellaisia asioita jolloin on tärkeää mennä käymään lääkärissä kuten silloin jos epäilee saaneensa murtuman.

Käsienpesuohjeille on varattu kokonaan oma sivu ja ne ovatkin selkeästi kuvitetut. Myös oikein yskimiseen ja aivastamiseen on omat ohjeensa. Ne ovatkin tärkeitä, jotta taudit eivät leviäisi niin herkästi.

Kaiken kaikkiaan teoksessa on paljon asiaa. Se on kattava ja monipuolinen. Teoksessa ovat asiantuntijoina Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriaseman lastenlääkärit Pirkko Keronen ja Kristiina Malmström. Teoksen tarkoituksena on tutustua yleisimpiin sairauksiin ja vaivoihin sekä lievittää lasten mahdollista lääkäripelkoa.

Tämä sopii vähän isommille lapsille, mutta kyllä meidän kolmevuotiaskin innoissaan kuuntelee ja katselee kuvia. Hän tykkää erityisesti kipumittarista ja sitä onkin monta kertaa katsottu ja osoitettu millainen olo milläkin hetkellä on. On myös pohdittu erilaisten kolhujen jälkeen sitä tarvitseeko lähteä käymään lääkärissä vai riittääkö lepo ja kotihoito.


Alina Suopuro

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page