top of page
  • Writer's pictureToimitus

Terrorin valta

Hillary Rodham Clinton & Louise Penny: BAZAR,

2022 Suomeksi Timo Korppi

Kun entinen Yhdysvaltain ulkoministeri ja kanadalainen huippusuosittu jännityskirjailija kirjoittavat yhdessä kirjan, syntyy hyytävä kansainvälinen trilleri.


Yhdysvaltain edellisen kammotuksen tilalle valittu uusi presidentti, Dough Williams, on nimennyt ulkoministeriksi pahimman poliittisen kilpailijansa Ellen Adamsin. Adams on palaamassa jo ennalta epäonnistuneeksi suunnitellulta Etelä-Korean matkaltaan Valkoiseen taloon. Maailmaa järkyttää Lontoossa sattunut linja-autopommi. Pian räjähtää myös Pariisissa. Terrorismiepäilyt heräävät. Williams ja Adams ja heidän hallintotiiminsä ovat jatkuvassa yhteydessä maailman johtajiin. Seuravasta pommi-iskusta saadaan ennakkoon vihiä. Frankfurtissa räjähtäneestä bussista ehtii paeta vain yksi toimittaja, joka on Adamsin poika.


Tutkimukset suuntautuvat ydinaseterrorin mahdollisuuteen ja ilmeistä on, että seuraavat pommit ovat ydinpommeja USA:n kaupungeissa. Edellinen presidentti Eddie ”tyhmä” Dunn oli hallintonsa kehotuksesta päästänyt Pakistanissa kotiarestissa olleen pahamaineisen asekauppiaan vapaaksi. Oliko Dunnin päätöksen takana joku ohjaileva klikki, joka vaikuttaa edelleen nykyisen presidentin lähipiirissä?


Ellen Adamsilla alkaa kiireinen matkavaihe Air Force kolmella, helikoptereilla ja jopa yksityiskoneilla. Kohteina ovat Frankfurt (Saksan johto), Oman (johon saapuu Iranin johtava ajatollah), Islamabad (Pakistanin presidentti) ja Moskova (pienikokoinen julmassa maineessa oleva presidentti) ja taas takaisin Washingtoniin. Koko aika yhteydet suojatuin linjoin presidenttiin ja muualle. Adamsin poika jatkaa tutkimuksiaan omalla tahollaan Pakistanin ja Afganistanin raja-alueilla samoin Adamsin luottoavustajat. Langat alkavat kietoutua asekauppiaan, ydinasekaupan ja presidentin hallinnossa olevien mahdollisten pettureiden ympärille. Välillä epäillään lähes kaikkia. Asekauppias napataan kiinni (entisen presidentin keittiöstä) ja hallinnon petturit selviävät. Selviää, että kolme ydinlatausta on vireessä. Yksi on Valkoisessa talossa! Kaksi saadaan purettua hyvissä ajoin ja kolmas noin 2 sekuntia ennen kuin maailma muuttuisi järkyttävästi.


En lähtenyt kovasti ajattelemaan, onko mahdollista kuvatussa ajassa tehdä kaikki ne matkat tapaamisineen ja tapahtumineen, mitä kirjan kuviot käsittelevät. Olennaista on jännitys, paine, suhteet ihmisten välillä ja jännitteen pysyminen. Hyvä kirja terroritrillerien ystäville.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page