top of page
  • Writer's pictureToimitus

Tracy Chevalier: Uusi poika

Johnny Kniga, 2021 Suomeksi: Natasha Vilokkinen
1960-luvun lopulla ilmestyy Washington DC:n keskiluokkaisen alueen koulun pihalle aamulla uusi poika. Hän on erilainen kuin kaikki muut. Hän on mu- siis ghanalaisen diplomaattiperheen noin 13-vuotias poika. Eletään vielä rotusorron pahaa aikaa.

Tähän ympäristöön ja yhden koulupäivän puitteisiin kirjailija sijoittaa shakespearelaisen Othello-draaman erittäin onnistuneesti. Ghanalainen Osei on luonnollisesti Othello. Hänen ystäväkseen ja opastajakseen tulee heti aamulla luokkajonoon järjestyttäessä koulun mukavin tyttö Dee, joka tietysti on Desdemona. Tätä asetelmaa oppilaat katsovat kummeksuen, mutta eniten se alkaa hiertää koko koulun kiusaajaa ja kieroilijaa Iania. Hän on draaman Iago. Ianin hännystelijä ja tyhmä seuraaja on Ron – Rodrigo, joka saa syntipukin osan Ianin kolttosista. Iania on jo muutamia päiviä pitänyt omanaan Mimi, draaman Emilia. Casper osoittaa sympatiaa Oseille ja on siis ilmetty Cassio, josta tykkää Blanca – Bianca. Näytelmän Venetsian dodgena on rehtori rouva Duke ja ankara opettaja herra Brabant Montano. Othello-näytelmässä mustasukkaisuuteen ja sitä myötä traagiseen päätökseen antaa aiheen Desdemonan nenäliina. Koulun tapahtumissa sitä edustaa päivän alussa Osein Deelle antama vaaleanpunainen, mansikkakuvioinen penaali.


Koulutuntien ja välituntien aikana sattuu ja tapahtuu. Kiusaaja Ian tuntee asemansa uhatuksi ja alkaa punoa juonta Oseita ja Deetä vastaan näytellen muka Osein ystävää. Ian yllyttää Ronin haukkumaan Blancaa. Ron saa Casperilta mustan silmän. Ian on sillä aikaa sujauttanut Deeltä vohkimansa penaalin Mimille, joka päästäkseen Ianista eroon antaa sen Blancalle. Ian kuiskuttelee Osein korvaan, että Blanca olisi saanut penaalin Casperilta, jolle sen olisi antanut Dee. Mustasukkaisuus roihahtaa täyteen liekkiin ja Osei suuttuu Deelle. Ian lisää kierroksia kieroiluun ja koulutuntien jälkeen tilanne tiivistyy koulun erittäin korkean kiipeilytelineen luona. Päätös on kuin Othellossa. Kun Osei tajuaa vedätyksen, kaikki on jo liian myöhäistä.


Kirjassaan Tracy Chevalier tuo taitavasti koulumaailmaan kiusaajineen Othellon. Hieno kirja. Edellinen Suomessa erinomaisesti menestynyt Chevalierin teos oli 2001 ilmestynyt “Tyttö ja helmikorvakoru”.


Risto Lindholm, lukija


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page