top of page
  • Writer's pictureToimitus

Valon ja varjon talo

Kikka Niittynen & Heikki Willamo, 2022, Parvs, 208 sivua


Otetaan ensin faktoja. Valon ja varjon talo on kuvakertomus oman asuinpaikan luonnosta, kasveista, eläimistä, ötököistä ja varjoista. Teoksessa on 24 sivua Heikki Willamon tekstiä. Kuvia on 213, joista suurin osa on mustavalkoisia.

Tummahkot kuvat ovat tarkkaan harkittuja valintoja. Eläimet ovat sisällä ja ulkona levollisia ja ilmeikkäitä. Moni kuva on kuin miljöössä otettu muotokuva, useassa kuvassa linnut ovat kuin ne olisivat asettuneet studiokuvaan. Sisäkuvissa varjot tekevät rytmiä, ulkokuvissa tulevat esiin vuodenajat. Talot kissat ja koira ovat kuvissa mukavasti sijoittuneena. Kuvista huokuu ja tekstissäkin kerrottu luonnosta välittäminen ja arvostaminen.

Loppupuolella on kuvia, joita varten huone on pimennetty peittämällä ikkunat mustalla muovilla ja johon on tehty pyöreä reikä. Näin syntyy camera obscurana tunnettu kuvantuminen huoneeseen. Siinä ulkopuolinen maisema tulee näkyviin ylösalaisin, ollaan kuin suuren kameran sisällä. Näiden kuvien tunnelma kiehtova, kun huoneen sisustus saa ulkopuolelta tulevan pinnan.

Heikki Willamon teksti on upea puheenvuoro luontosuhteen merkityksestä ja muutoksesta luonnossa. Siinä käydään läpi eläimet ja kasvit, joita pihapiirissä on ollut. Willamo kuvaa ajatteluaan tähän tapaan: ”Kotieläinten ja pihan asukkaiden kanssa jaettu arki raottaa ovea elämän laajaan kirjoon, jossa jokaisella on oma paikkansa. Se avaa silmät arvokkuudelle ja ainutlaatuisuudelle, joka piilee elämän kaikissa muodoissa” (s. 32).

Mielestäni kirja sopii niille, joita kiinnostavat eläimet ja luonto. Siinä on myös näkökulmia niille, jotka pohtivat maaseudulle muuttamista. Tietysti kirja sopii niille, jotka ovat kiinnostuneita valokuvauksesta.

Tässä hankkeessa oltiin kotona ja tallennettiin eri vuosikymmeninä kohdattuja tilanteita. Kirjan kuvat tuovat hyvin esiin, että kuvattavaa on lähelläkin. Toisaalta lukijana mietin, että kuinka paljon kuvia on ollut, joista nämä on valittu. Niitä on varmasti ollut todella paljon. Omasta kokemuksestani tiedän, että koskaan ei tiedä milloin saan omasta mielestäni hyvän kuvan. Luonnon kanssa toimiessa luonto päättää valoistaan ja eläimet liikkeistään. Niitä on hyvä ihmetellä ja tallentaa kuviksikin.


Markku Leskinen

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page