Vapaus valita kohtalonsa
Annastiina Heikkilä: WSOY, 2022

Lea on suomalaisranskalainen opiskelija Pariisista ja hänen paras ystävättärensä on algerialaistaustainen ranskalainen opiskelija Nantesista. He osallistuvat Nantesissa, Leankin kotikaupungissa musiikillisiin ulkoilmabileisiin, reiveihin Loire-joen satamalaitureilla. Rauhallisten joskin äänekkäiden nuorten ilon pilaa poliisien rynnäkkö paikalle. Poliisi käyttää kyynelkaasua ja ampuu kumiluoteja. Paniikissa Lea ja useat muut nuoret putoavat jääkylmään Loireen, josta Lean pelasta sataman pelastusvene. Anissan poikaystävä Dario kuitenkin hukkuu.
Rynnäkköä on johtanut pahamaineinen poliisipäällikkö, jolla on taustallaan aiempia raakoja mellakoiden tukahduttamisia ja erään vanhuksen pahoinpitely ja lähes tappaminen. Siitä poliisi kuitenkin selvisi suhteiden perusteella. Tästä tapahtumasta alkaa ajojahti, jossa Anissan tähtäimessä on saada poliisi ja tämän korkeassa virassa oleva esimies vastuuseen tapahtumista. Anissa toivoo saavansa apua Lealta ja tämän suhteista pariisilaisen huippuyliopiston eliittiopiskelijoihin. Sitä kautta asiat lähtevät eteenpäin kiihtyvällä ja vaarallisellakin vauhdilla.
Anissan tilanne ei ole helppo Ranskassa niin ranskalainen kuin onkin. Taustalla on Algerian raaka vapaussota, jossa hänen Algerian vähemmistökansaan kuuluvat vanhempansa olivat Ranskan puolella ja osin taistelivatkin Ranskan rintamassa. Tämän takia Anissan monet sukulaiset kuolivat ja hänen vanhempansa joutuivat pakenemaan kaoottisesti Algeriasta Ranskaan päätyen surkeaakin surkeammalle pakolaisleirille, jossa ihmisiä kuoli sadoittain alkeellisissa olosuhteissa.
Anissan sitkeys, oveluus ja osin sattumatkin auttavat oikeuden voittoon. Samalla selviää taustalta iso lahjontavyyhti, jossa edellä mainittu korkea virkamies on sekaantunut lahjusten saamiseen ym. suhmurointiin algerialaisten virkamiesten kanssa.
Annastiina Heikkilä on jo pitkään Ranskassa asunut toimittaja, tietokirjailija ja tällä hetkellä YLEn Pariisin-kirjeenvaihtaja. Hän on paneutunut Ranskan ja itsenäistyneen Algerian kipeisiin tapahtumiin samoin kuin Nyky-Ranskan ja -Algerian korruptiosuhteisiin. Keltaliivit samoin kuin vasemmistolaisliikekin esiintyvät kirjan sivuilla. Fiktiivisiä ihmissuhdeongelmia Lean perheessä Heikkilä kuvaa toimittajamaisella tarkkuudella. Tämä hänen ensimmäinen romaaninsa antaa lisää mielikuvia ja taustoja niille asioille, joita saamme tiedotusvälineiden kautta Ranskasta.
Risto Lindholm, lukija