top of page
  • Writer's pictureToimitus

Vuosi Toscanan kukkuloilla

Marja Vesala: WSOY, 2022


Miten oliivisato korjataan? Miltä maistuu täyteläinen, vastapuristettu oliiviöljy vaalealla leivällä? Miten tehdään pasta ja pesto toscanalaisessa keittiössä? Minkälaisia ovat herkulliset Chiantin alueen viinit? Kaikkeen tähän ja paljon muuhunkin tarjoaa vastauksia Marja Vesa Toscanassa saamiensa kokemusten pohjalta. Kaikki alkoi aikoinaan Marjan ja Villen ystävien lomamatkasta Toscanaan. Marja ja Ville lomailivat siellä sitten ensimmäisen kerran, toisen kerran ja yhä uudelleen. He alkoivat etsiä sieltä vuokrattava taloa. Sinnikkyyden ja sattuman ansiosta sellainen löytyi pienestä Raddan kylästä. He pääsivät vuodeksi matkustelevan eläkeläispariskunnan talonvahdeiksi velvollisuutenaan hoitaa talon kissoja ja postilaatikkoa. Marja ja Ville jättävät työpaikkansa Suomessa ja muuttavat Toscanaan.

He halusivat tutustua kaikkeen mahdolliseen elämiseen ja olemiseen. Kielen lisäoppi oli tärkeää, koska he etsivät myös töitä alueelta. Italialainen virkakoneisto ja asioiden hoitotapa tulivat tutuiksi, kun he hakivat oleskelu-, terveydenhuolto- ja työlupia.


Muutaman kuukauden jälkeen heille molemmille tarjoutui työpaikka läheisen Volpain kylän viinitilalla Castello di Volpaialla. Marja alkaa hoidella tilan logistiikkaa, vierailukäyntejä, vierasmajoitusta ym. ja Ville hoitaa tilan viinikauppaa. Lukija saa aimo annoksen viinitietämystä aina viininviljelyn historiasta, eri rypälelajikkeista, niiden käytöstä, viinin valmistuksesta ja nykyaikaisista menetelmistä. Kerronta on niin herkullista, että viinien maun voi melkein tuntea suussaan.


Marja ja Ville tutustuvat yhä paremmin ihmisiin, osallistuvat kylien tapahtumiin, pääsevät tutustumaan toscanalaisemäntien keittiöihin ja ruuanvalmistuksen taitoihin pastasta pestoon, kinkusta vihanneskeittoihin, pöytäviineistä vuosikertoihin. Ruokareseptien kirjoittaminen osoittautuu haastavaksi, koska emäntien tärkein mittayksikkö on qunto basta – tarpeen mukaan. Useimmat toscanalaiset arkiruuat ovat yksinkertaisia ja peräisin jo köyhyyden ajoilta. Tarveaineet löytyvät omasta puutarhasta, luonnosta tai lähitorilta. Lähes kaikella viineistä, oliiviöljyistä, ajanviettotavoista ruokakulttuuriin on vahvat historialliset taustansa.


Kuvitelkaamme miedosti valkosipulilta, basilikalta, oliiviöljyltä maistuvaa tomaattikastiketta pastan kera ja lasillinen Castello di Volpaian chianti classico -punaviiniä. Salute, terveydeksi.

Marja ja Ville jäivät Volpaiaan vielä toiseksikin vuodeksi, eikä ihme.


Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page