top of page
  • Writer's pictureToimitus

Vyöry

Saija Kuusela: TEOS, 2022


Saija Kuuselan toisessa Nea Guttorm -romaanissa ylikonstaapeli Guttorm on siirtynyt Trondheimin poliisista Oslon kautta pohjoisempaan poliisipiiriin Norjaan. Siellä hän pääsee irti entisistä tapahtumista. Esimiehensä Robert (Bobby) Dahlin kanssa hänellä on puolisalainen rakkaussuhde. Nea on saanut ilmeisenä verenperintönä sukunsa kyvyn ’nähdä’ asioita

Eräässä aamupalaverissa Nean juro työkaveri Emil Hansson ilmoittaa, että hänen Trondheimissa opiskeleva poikansa, Finn, on kadonnut. Hän on päättänyt lähteä selvittämään katoamista ja saa mukaansa Nean ja Bobbyn, joilla on hyvät yhteydet Trondheimin poliisin päällikköön ylikomisario Paal Christenseniin.

Saija Kuusela vie rinnakkaisesti lukijan kuukautta aiemmin alkaneisiin tapahtumiin. Opiskelijoista on muodostunut pieni näyttelijäryhmä, jossa ovat mukana Finn, Petra, Ask, Jay, Bodil ja ohjaaja Ronna. Nuoret harjoittelevat näytelmää murhatapauksesta. Tapahtumajaksot kohtaavat. Ronna ammutaan oikeasti näytelmässä käytettävällä pistoolilla, Finn katoaa ja myös toinen seurueen jäsen, Jay, kuolee. Nea ja Bobby selvittelevät tapahtumia yhdessä Trondheimin poliisin kanssa. Emil jäävätään murhatutkimuksesta, mutta hän jatkaa itsepäisesti Finnin etsintää. Vähitellen alkavat näytelmäseurueen erilaiset jännitteet selvitä. Sillä, kuka ampui kenetkin ja missä järjestyksessä asiat tapahtuivat, on tärkeä merkitys.

Finnin etsintä siirtyy lumisen vaaralliselle Finnmarkin Ráisduottarháldin alueelle Kautokeinon lähelle, jossa ilmeisesti on Finnille tuttu autiotupa. Etsijäryhmä saa avukseen paikalliset olosuhteet tuntevan saamelaismiehen. Hänen johdollaan ajetaan lumivyöryvaarasta huolimatta oletetulle mökille, joka juuri on jäänyt yhden vyöryn alle. Finn löytyy Nean näkijäohjeiden mukaan vielä elossa. Uusi vyöry uhkaa ja kuten monissa elokuvissakin pelastuminen tapahtuu aivan viime hetkellä. Kymmenen minuuttia myöhemmin kaikki olisivat kuolleet.

Kirja oli mukava luettava ihmissuhteiden ja pohjoisen Norjan olosuhteiden kannalta. Päähenkilön Nea Guttormin nimi viittaa saamelaisiin sukujuuriin. Ne selvinnevät Kuuselan ensimmäisessä Nea Guttorm -kirjassa, joka kannattaa varmaan lukea.

Risto Lindholm, lukija

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page