top of page
  • Writer's pictureToimitus

Will Bulsiewicz: Kuiduilla kuntoon


Tammi, 2021. Kuiduilla kuntoon. Suolistoa hellivää kasvisruokaa terveyden ja painonhallinnan tueksi. (Suomeksi: Heidi Tihveräinen ja Lauri Sallamo) Tammi 2021
Luvun 2 otsikot: 2000-luvun ihminen: yliruokittu, aliravittu ja liiallisesti lääkitty. Nykyaikaiset elämäntavat tuhoavat suoliston ja terveyden.

Ratkaisuna päästä noista ongelmista ovat ravintomme kuidut. Tässä ratkaisussa keskeisiä tekijöitä ovat kasvikunnan tuotteet ja suolistomme mikrobit. Suolistomikrobisto koostuu jopa 39 biljoonasta eliöstä (39 ja perässä 12 nollaa!), siis niitä on enemmän kuin kehossamme soluja. Se kokonaisuus hallitsee meitä tietämättämme lähes yhtä paljon kuin aivomme – ehkä jopa enemmän. Siksi kaikki se, mitä annamme suolistomikrobistollemme ravinnoksi, heijastuu meihin hyvinä tai huonoina ominaisuuksina.


Kirjan 215 ensimmäistä sivua kertovat seikkaperäisesti, mistä kuituja saa, mitä ne ovat, miten ne tai niiden puute vaikuttaa elimistöömme. Tärkeintä on tietää, että saamme kuituja riittävästi käytännössä vain kasvikunnan tuotteista. Muuttamalla ruokatapojamme kasvisten suuntaan tai kokonaan vegaaniseksi, voimme välttyä monilta sairauksilta, lieventää jo tulleita ongelmia ja saada painomme hallintaan. Uskomatonta sanovat monet, mutta totta!


Suolistomme mikrobit tarvitsevat elääkseen monenlaisia ravinteita, koska jo niiden lajimääräkin on tuhansia. Valtaosa näistä tarvitsee elääkseen ja pitääkseen yllä elinvoimaamme kasvikunnan tuotteita. Kasvisten mukana saamme ravintoomme ja lautasillemme värejä; punaista, oranssia, sinistä, violettia, ruskeaa, vihreää, valkoista. Väritkin ovat yhdisteitä, joilla on meille terveydellistä merkitystä.


Kun otsikon 2 henkilö alkaa muuttaa ruokatottumuksiaan, kyseessä ei pidä olla vain muutaman viikon pyrähdys, vaan päätöksen on johdettava elämäntavan muutokseen ruokapuolielämässä. Se ei ole helppoa, mutta palkitsevaa se on.


Kirjan loppuosa koostuu neljän viikon siirtymästä huonoista ruokatottumuksista kasviksiin. Reseptit ja ruoka-aineet ovat kuitenkin hyvin amerikkalaispainotteisia. (Tulemme hyvin toimeen kaupoistamme helposti saatavilla kasviksilla.)


Kirjoittaja antaa kultaiset säännöt:

Aina kun menet kauppaan, muista: Monipuolisesti kasviksia! Aina kun valmistat ruokaa: Monipuolisesti kasviksia! Aina kun istut ruokapöytään ja alat lappaa ruokaa lautasellesi: Monipuolisesti kasviksia!


Risto Lindholm, lukija


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page